Sos z cukinii do obiadu

Jeśli masz nadmiar cukinii i szukasz pomysłu na to, jak ją wykorzystać, to jesteś we właściwym miejscu! Poznaj mój najnowszy pomysł na przerobienie cukinii z maminego ogródka 😀

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem warzyw:

Kurczak ala popcorn

Jeśli masz ochotę na danie w stylu fast food, ale w zdrowszej wersji, to koniecznie musisz przetestować ten przepis!

słoiki, sos, cukinia, sos do makaronu, sos do obiadu
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

70 minut

Ilość: 2730 g

Z podanych proporcji uzyskasz 2730 g produktu. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą ilość sosu z cukinii skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:

34

KCAL

12,2 g

WĘGLOWODANY

0,3 g

TŁUSZCZE

1,7 g

BIAŁKO

Sos z cukinii do obiadu - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać:

  • Najlepiej wybierać średniej wielkości cukinie z gładką, nieuszkodzoną skórką, ponieważ takie są najświeższe i mają najlepszą teksturę. Unikaj cukinii z miękkimi plamami lub zmarszczkami, które mogą wskazywać na zbyt długie przechowywanie.
  • Zasadniczo im mniejsza i młodsza cukinia, tym będzie lepsza, bo będzie miała mniej gniazd nasiennych. Jednak jeśli w ogródku wyrósł Ci dorodny mutant, też się nada 😀 Jeśli ma bardzo dużo pestek, możesz je po prostu usunąć.
  • W wyjątkowych sytuacjach, gdy zabraknie Ci koncentratu pomidorowego, możesz go zastąpić przecierem pomidorowym. Smak i kolor sosu będą jednak wówczas mniej wyraziste.
  • Wybieraj twarde cebule o jednolitej skórce. Unikaj cebul z miękkimi miejscami, ponieważ mogą być one świadczyć o tym, że cebula zaczyna się psuć.
  • Erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który można znaleźć w działach z produktami dla diabetyków oraz w sklepach internetowych z ekologiczną żywnością. Możesz zastąpić go syropem klonowym lub miodem, jeśli nie masz restrykcji dietetycznych dotyczących cukru. Zmieni się jednak wówczas kaloryczność sosu. Osobiście polecam kupować erytrytol w sklepach internetowych, bo jego cena jest tam dużo niższa niż w marketach.
  • Paprykę słodką możesz zastąpić wędzoną papryką. Jeśli wolisz ostrzejszy sos, możesz dodać więcej chilli.
  • Wybieraj główki czosnku o jędrnych, nieuszkodzonych ząbkach.
  • Możesz użyć czosnku granulowanego, ale pamiętaj, że świeży czosnek dodaje bardziej intensywnego smaku.
  • Sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ale rewelacyjnie sprawdzi się też do zapiekanek, ryżu, czy dań z ziemniakami.
  • Zamiast wekowania słoików w piekarniku, możesz to zrobić klasycznie, w garnku. Alternatywnie możesz również po napełnieniu ich gorącym sosem, odstawić je denkiem do góry. Może to jednak skrócić czas przydatności sosu do spożycia.
  • Jeśli przygotowujesz sos w Thermomixie, podczas gotowania użyj nakładki do gotowania na parze i pokrywki. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi pełne naczynie sosu, a  akładka zapobiega chlapaniu po całej kuchni.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Cukinia jest wszechstronnym warzywem, które można jeść na wiele sposobów. Co ciekawe, cukinia jest technicznie owocem, gdyż pochodzi z kwiatów. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A i C oraz błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem zdrowej diety.

Sos z cukinii do obiadu - przepis i lista składników:

  • 1300 g cukinii
  • 400 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 370 g cebuli
  • 170 g selera
  • 160 g erytrytolu
  • 150 g marchwi
  • 140 g octu jabłkowego
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g słodkiej papryki mielonej
  • 2 g chilli
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Sos z cukinii do obiadu - przepis i sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy warzywa. Pietruszkę, seler i marchewkę obieramy ze skórki. Ząbki czosnku obieramy, a następnie dokładnie rozdrabniamy wszystkie warzywa.
  2. Umieszczamy je w dużym garnku, a następnie dodajemy ocet i gotujemy warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut, mieszając.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, erytrytol i przyprawy, a następnie gotujemy, mieszając przez kolejne 15 minut.
  4. Całość blendujemy jeszcze raz, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  5. Przelewamy gotową masę do słoików i szczelnie zakręcamy.
  6. Słoiki umieszczamy na blaszce w piekarniku, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i nagrzewamy piekarnik ze słoikami w środku. Kiedy temperatura osiągnie 120 stopni, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.
  7. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki do wystygnięcia.

Sos z cukinii do obiadu - przepis i sposób przygotowania w termomixie:

  1. Cukinię, cebulę, marchew, seler, pietruszkę i czosnek rozdrobnij w Thermomixie przez 15 s/obr. 7.
  2. Do naczynia miksującego dodaj ocet, załóż nakładkę do gotowania na parze zamiast miarki i gotuj 15 min/Varoma/obr. 2.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, erytrytol, sól, paprykę słodką, chilli i pieprz, ponownie załóż nakładkę zamiast miarki i gotuj 15 min/Varoma/obr. 2.
  4. Załóż miarkę i zmiksuj 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Przelej gorącą masę do wyparzonych słoików, mocno zakręć.
  6. Słoiki umieść na blaszce w piekarniku, ustaw temperaturę na 120 stopni i nagrzewaj piekarnik ze słoikami w środku. Kiedy temperatura osiągnie 120 stopni, pasteryzuj słoiki przez 20 minut.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki do wystygnięcia.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory, to sprawdź ten przepis:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.