Zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem warzyw:
Kurczak ala popcorn
Jeśli masz ochotę na danie w stylu fast food, ale w zdrowszej wersji, to koniecznie musisz przetestować ten przepis!
Omlet na słono z gorgonzolą
Szybki pomysł na kolację lub śniadanie! Smakuje obłędnie, a robi się go mega prosto!

CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
CZAS CAŁKOWITY
70 minut
Ilość: 2730 g
Z podanych proporcji uzyskasz 2730 g produktu. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą ilość sosu z cukinii skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:
34
KCAL
12,2 g
WĘGLOWODANY
0,3 g
TŁUSZCZE
1,7 g
BIAŁKO
Sos z cukinii do obiadu - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać:
- Najlepiej wybierać średniej wielkości cukinie z gładką, nieuszkodzoną skórką, ponieważ takie są najświeższe i mają najlepszą teksturę. Unikaj cukinii z miękkimi plamami lub zmarszczkami, które mogą wskazywać na zbyt długie przechowywanie.
- Zasadniczo im mniejsza i młodsza cukinia, tym będzie lepsza, bo będzie miała mniej gniazd nasiennych. Jednak jeśli w ogródku wyrósł Ci dorodny mutant, też się nada 😀 Jeśli ma bardzo dużo pestek, możesz je po prostu usunąć.
- W wyjątkowych sytuacjach, gdy zabraknie Ci koncentratu pomidorowego, możesz go zastąpić przecierem pomidorowym. Smak i kolor sosu będą jednak wówczas mniej wyraziste.
- Wybieraj twarde cebule o jednolitej skórce. Unikaj cebul z miękkimi miejscami, ponieważ mogą być one świadczyć o tym, że cebula zaczyna się psuć.
- Erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który można znaleźć w działach z produktami dla diabetyków oraz w sklepach internetowych z ekologiczną żywnością. Możesz zastąpić go syropem klonowym lub miodem, jeśli nie masz restrykcji dietetycznych dotyczących cukru. Zmieni się jednak wówczas kaloryczność sosu. Osobiście polecam kupować erytrytol w sklepach internetowych, bo jego cena jest tam dużo niższa niż w marketach.
- Paprykę słodką możesz zastąpić wędzoną papryką. Jeśli wolisz ostrzejszy sos, możesz dodać więcej chilli.
- Wybieraj główki czosnku o jędrnych, nieuszkodzonych ząbkach.
- Możesz użyć czosnku granulowanego, ale pamiętaj, że świeży czosnek dodaje bardziej intensywnego smaku.
- Sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ale rewelacyjnie sprawdzi się też do zapiekanek, ryżu, czy dań z ziemniakami.
- Zamiast wekowania słoików w piekarniku, możesz to zrobić klasycznie, w garnku. Alternatywnie możesz również po napełnieniu ich gorącym sosem, odstawić je denkiem do góry. Może to jednak skrócić czas przydatności sosu do spożycia.
- Jeśli przygotowujesz sos w Thermomixie, podczas gotowania użyj nakładki do gotowania na parze i pokrywki. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi pełne naczynie sosu, a akładka zapobiega chlapaniu po całej kuchni.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Cukinia jest wszechstronnym warzywem, które można jeść na wiele sposobów. Co ciekawe, cukinia jest technicznie owocem, gdyż pochodzi z kwiatów. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A i C oraz błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem zdrowej diety.
Sos z cukinii do obiadu - przepis i lista składników:
- 1300 g cukinii
- 400 g koncentratu pomidorowego 30%
- 370 g cebuli
- 170 g selera
- 160 g erytrytolu
- 150 g marchwi
- 140 g octu jabłkowego
- 70 g korzenia pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 5 g słodkiej papryki mielonej
- 2 g chilli
- łyżeczka czarnego pieprzu

Sos z cukinii do obiadu - przepis i sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy warzywa. Pietruszkę, seler i marchewkę obieramy ze skórki. Ząbki czosnku obieramy, a następnie dokładnie rozdrabniamy wszystkie warzywa.
- Umieszczamy je w dużym garnku, a następnie dodajemy ocet i gotujemy warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut, mieszając.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, erytrytol i przyprawy, a następnie gotujemy, mieszając przez kolejne 15 minut.
- Całość blendujemy jeszcze raz, aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Przelewamy gotową masę do słoików i szczelnie zakręcamy.
- Słoiki umieszczamy na blaszce w piekarniku, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i nagrzewamy piekarnik ze słoikami w środku. Kiedy temperatura osiągnie 120 stopni, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki do wystygnięcia.
Sos z cukinii do obiadu - przepis i sposób przygotowania w termomixie:
- Cukinię, cebulę, marchew, seler, pietruszkę i czosnek rozdrobnij w Thermomixie przez 15 s/obr. 7.
- Do naczynia miksującego dodaj ocet, załóż nakładkę do gotowania na parze zamiast miarki i gotuj 15 min/Varoma/obr. 2.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, erytrytol, sól, paprykę słodką, chilli i pieprz, ponownie załóż nakładkę zamiast miarki i gotuj 15 min/Varoma/obr. 2.
- Załóż miarkę i zmiksuj 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Przelej gorącą masę do wyparzonych słoików, mocno zakręć.
- Słoiki umieść na blaszce w piekarniku, ustaw temperaturę na 120 stopni i nagrzewaj piekarnik ze słoikami w środku. Kiedy temperatura osiągnie 120 stopni, pasteryzuj słoiki przez 20 minut.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki do wystygnięcia.
Bon apetit!

Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory, to sprawdź ten przepis:
Dżem truskawkowy bez cukru
Jeśli chcesz w tym roku postawić na domowe, przetwory owocowe bez dodatku cukru, to musisz poznać ten przepis!