Pieczeń pod warzywną pierzynką

Jeśli znudziły Ci się klasyczne schabowe, chcesz dodać im nieco nowoczesnego twistu, a jednocześnie przemycić trochę warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem mięsa:
schab wieprzowy pieczony z warzywami
CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

80 minut

Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje potrawy. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

263

KCAL

15,1 g

WĘGLOWODANY

10,8 g

TŁUSZCZE

29,5 g

BIAŁKO

Pieczeń pod warzywną pierzynką - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do przygotowania tego dania z powodzeniem możesz użyć zwiększonej ilości składników, aby uzyskać więcej porcji. Potrawa smakuje świetnie zarówno solo, jak i podana z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
  • W tym przepisie wykorzystałam mleczko kokosowe Real Thai i na tej podstawie obliczyłam kaloryczność. Jeśli użyjesz mleczka kokosowego z innej firmy, kaloryczność pieczeni może się nieco różnić.
  • Warzywa możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub wykorzystać w tym celu robota planetarnego, jak ja. Jeśli nie zależy Ci na efekcie wizualnym, do ich rozdrobnienia sprawdzi się również Thermomix.
  • Jeśli lubisz inne smaki, możesz eksperymentować z przyprawami, które dodasz do tego dania. Te, które wypisałam w liście składników, traktuj jako inspirację.
  • Podana w przepisie gramatura marchewki, selera, pietruszki i cukinii dotyczy warzyw po obraniu.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

schab, tarte warzywa, marchewka, schab z marchewką,

Ciekawostka

Seler korzeniowy był używany jako afrodyzjak! Już w średniowieczu wierzono, że ma właściwości pobudzające i poprawiające nastrój – dlatego dodawano go do różnych eliksirów miłosnych i potraw „na wigor”.

Pieczeń pod warzywną pierzynką - przepis i lista składników:

  • 470 g schabu bez kości
  • 150 ml mleczka kokosowego Real Thai
  • 280 g cukinii
  • 75 g korzenia pietruszki
  • 270 g selera
  • 150 g marchewki
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek
schab pieczony z warzywami

Pieczeń pod warzywną pierzynką - przepis i sposób przygotowania:

  1. Schab kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm.
  2. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i umieszczamy razem w misce. Dodajemy do nich mleczko kokosowe i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy.
  3. Połowę warzyw wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, a następnie układamy na nich mięso. Przykrywamy pozostałymi warzywami.
  4. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
  5. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jako samodzielne danie.

Bon apetit!

schab, tarte warzywa, marchewka, schab z marchewką,

Jeśli szukasz pomysłów na słono, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.