Omlet na słono z gorgonzolą

Szybki pomysł na kolację lub śniadanie! Smakuje obłędnie, a robi się go mega prosto!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Omlet z gorgonzolą
CZAS PRZYGOTOWANIA 

5 minut

CZAS CAŁKOWITY

25 minut

Porcje: 1

Z podanych proporcji uzyskasz 1 porcję omleta. Jeśli chcesz przygotować inną ilość porcji, zachęcam do przeliczenia proporcji przy użyciu moich kalkulatorów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

390

KCAL

10,6 g

WĘGLOWODANY

19,4 g

TŁUSZCZE

36,2 g

BIAŁKO

Omlet na słono z gorgonzolą - co warto wiedzieć, zanim zaczniesz go robić?

  • Możesz użyć dowolnej gorgonzoli. W sklepach znajdziesz kilka rodzajów tego sera.
  • Jeśli nie lubisz gorgonzoli możesz użyć również parmezanu lub innego sera.
  • Białka jaj kupuję pasteryzowane. Zazwyczaj zamawiam na Allegro.
  • Zamiast papryki czerwonej możesz użyć również innej odmiany.
  • Do smażenia omletów zawsze używam patelni o mniejszej średnicy 24-26 cm, aby omlet był bardziej puszysty.
  • Białka jaj możesz wcześniej ubić osobno, ale nie jest to wymagane.
  • Do przewracania omleta dobrze jest użyć pokrywki lub talerza, aby nie rozpadł się podczas wykonywania tej czynności.
składniki na omlet na słono

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Omlet jest jednym z najstarszych dań jajecznych i znany jest na całym świecie. Jego historia sięga starożytnego Rzymu, gdzie był przyrządzany z jajek, mleka i przypraw.

Omlet na słono z gorgonzolą - lista składników:

  • 170 g białek jaj
  • 1 jajko
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g gorgonzoli
  • sól, pieprz
  • 2 g oliwy do smażenia
Smażenie omleta na patelni

Omlet na słono z gorgonzolą - sposób przygotowania

  1. Paprykę pokrój w kosteczkę, a gorgonzolę rozdrobnij na małe kawałeczki.
  2. W miseczce wymieszaj białka jaj i jajko wraz z przyprawami. Dodaj paprykę i przelej na rozgrzaną patelnię, skropioną wcześniej oliwą.
  3. Dodaj pokruszoną gorgonzolę.
  4. Omlet należy smażyć pod przykryciem, na niewielkim „ogniu” około 7-8 minut z pierwszej strony – smażymy do momentu, gdy zacznie się ścinać góra, tak, żebyśmy mogli go bezpiecznie przekręcić.
  5. Po odwróceniu omleta smażymy go jeszcze 1-2 minuty na drugiej stronie.

Bon apetit!

Protip

Omlet możesz też upiec w piekarniku. Piecz około 12-15 minut w 180 stopniach.

Omlet z gorgonzolą

Jeśli szukasz innych propozycji na słono, sprawdź również te przepisy:

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


  1. Jesteś cudowna ❤️
    Piękny wpis i ta wiedza….
    Pozytywnie zazdroszczę 😘
    Muszę osiągnąć swój cel a dzięki Tobie mam motywację
    I będę zdrowo wyglądała.
    Rób co robisz bo robisz to świetnie i z sercem ❤️

Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.