
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
CZAS CAŁKOWITY
120 minut
Słoiczki: 6
Z podanych proporcji uzyskasz 6 słoiczków dżemu. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G:
55
KCAL
22,7 g
WĘGLOWODANY
0,5 g
TŁUSZCZE
1 g
BIAŁKO
Dżem truskawkowy bez cukru - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Do przygotowania dżemu najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek, które będą najsłodsze. Świetnie sprawdzą się więc truskawki deserowe.
- Jeśli wolisz dżem truskawkowy z kawałkami owoców, możesz spokojnie pokroić owoce na małe kawałeczki.
- W tym roku robiłam dżem w thermomixie, natomiast bez problemu przygotujesz go również w garnku. Będzie to jednak wymagało tego, aby od czasu do czasu zamieszać masę.
- Jeśli chcesz, aby Twój dżem truskawkowy bez cukru był bardzo słodki, możesz użyć większej ilości erytrytolu. Ja kierowałam się tutaj swoim smakiem i dla mnie jest idealnie słodki.
- Do żelowania dżemu użyłam pektyny cytrusowo-jabłkowej. Można ją kupić w większych marketach, ale zdecydowanie taniej wychodzi zakup większego opakowania np. na Allegro. Jeśli więc planujesz robić jeszcze inne przetwory owocowe, to polecam zaopatrzyć się od razu w większą ilość.
- Waga truskawek została podana już po ich odszypułkowaniu.
- Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, natomiast moim zdaniem, w ciekawy sposób podkreśla on smak dżemu.
- Słoiki, których użyłam, mają objętość 300 ml. Z dwóch kilogramów owoców uzyskałam więc 6 słoików dżemu truskawkowego bez cukru.
- Dżem pasteryzowałam w piekarniku i polecam tę metodę. W takiej wersji nie dokręcamy już słoików i nie odwracamy ich do wieczkiem do dołu.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Na całym świecie istnieje ponad 600 różnych odmian truskawek, które różnią się smakiem, wielkością i kolorem. Niektóre z nich mogą być bardziej słodkie, inne bardziej kwaśne, a jeszcze inne mają unikalne aromaty.
Dżem truskawkowy bez cukru - przepis i lista składników:
- 2 kg truskawek
- 200 g erytrytolu
- sok z dwóch cytryn
- 55 g pektyny cytrusowo-jabłkowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 40 ml wody
- łyżeczka cynamonu

Dżem truskawkowy bez cukru - przepis i sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie oczyszczamy, myjemy i rozdrabniamy. Umieszczamy w garnku lub Thermomixie, dodajemy sok z cytryn oraz cynamon. Całość gotujemy około 30 minut. Jeśli robimy to w tradycyjnym garnku, mieszamy co kilka minut, aby dżem się nie przypalił. Jeśli używamy Thermomixa, na misę nakładamy naczynie do Varoomy. W tym przypadku to bardzo ważne, bo dżem będzie „wychodził” do naczynia podczas gotowania.
- Pektynę mieszamy razem z erytrytolem i po 30 minutach, dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Bardzo ważne jest, aby wymieszać pektynę razem ze słodzikiem, aby nie porobiły się grudki z pektyny.
- Kiedy dżem jest gotowy, wyłączamy palnik (lub wyłączamy Thermomixa i przelewamy go do dużej miski). Dodajemy rozpuszczoną w wodzie skrobię i dokładnie mieszamy.
- Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
- Słoiczki układamy na blaszce do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
- Wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 120 stopni i zostawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy blaszkę ze słoikami z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowany w ten sposób dżem truskawkowy bez cukru można przechowywać przez kilka miesięcy. Ja obecnie dojadam zapasy z zeszłego roku i dalej jest pyszny!
Bon apetit!
