Z podanych proporcji uzyskasz 6 słoiczków dżemu. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G:
55
KCAL
22,7 g
WĘGLOWODANY
0,5 g
TŁUSZCZE
1 g
BIAŁKO
Dżem truskawkowy bez cukru - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Do przygotowania dżemu najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek, które będą najsłodsze. Świetnie sprawdzą się więc truskawki deserowe.
Jeśli wolisz dżem truskawkowy z kawałkami owoców, możesz spokojnie pokroić owoce na małe kawałeczki.
W tym roku robiłam dżem w thermomixie, natomiast bez problemu przygotujesz go również w garnku. Będzie to jednak wymagało tego, aby od czasu do czasu zamieszać masę.
Jeśli chcesz, aby Twój dżem truskawkowy bez cukru był bardzo słodki, możesz użyć większej ilości erytrytolu. Ja kierowałam się tutaj swoim smakiem i dla mnie jest idealnie słodki.
Do żelowania dżemu użyłam pektyny cytrusowo-jabłkowej. Można ją kupić w większych marketach, ale zdecydowanie taniej wychodzi zakup większego opakowania np. na Allegro. Jeśli więc planujesz robić jeszcze inne przetwory owocowe, to polecam zaopatrzyć się od razu w większą ilość.
Waga truskawek została podana już po ich odszypułkowaniu.
Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, natomiast moim zdaniem, w ciekawy sposób podkreśla on smak dżemu.
Słoiki, których użyłam, mają objętość 300 ml. Z dwóch kilogramów owoców uzyskałam więc 6 słoików dżemu truskawkowego bez cukru.
Dżem pasteryzowałam w piekarniku i polecam tę metodę. W takiej wersji nie dokręcamy już słoików i nie odwracamy ich do wieczkiem do dołu.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Na całym świecie istnieje ponad 600 różnych odmian truskawek, które różnią się smakiem, wielkością i kolorem. Niektóre z nich mogą być bardziej słodkie, inne bardziej kwaśne, a jeszcze inne mają unikalne aromaty.
Dżem truskawkowy bez cukru - przepis i lista składników:
2 kg truskawek
200 g erytrytolu
sok z dwóch cytryn
55 g pektyny cytrusowo-jabłkowej
40 g skrobi ziemniaczanej
40 ml wody
łyżeczka cynamonu
Dżem truskawkowy bez cukru - przepis i sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie oczyszczamy, myjemy i rozdrabniamy. Umieszczamy w garnku lub Thermomixie, dodajemy sok z cytryn oraz cynamon. Całość gotujemy około 30 minut. Jeśli robimy to w tradycyjnym garnku, mieszamy co kilka minut, aby dżem się nie przypalił. Jeśli używamy Thermomixa, na misę nakładamy naczynie do Varoomy. W tym przypadku to bardzo ważne, bo dżem będzie „wychodził” do naczynia podczas gotowania.
Pektynę mieszamy razem z erytrytolem i po 30 minutach, dodajemy do dżemu. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Bardzo ważne jest, aby wymieszać pektynę razem ze słodzikiem, aby nie porobiły się grudki z pektyny.
Kiedy dżem jest gotowy, wyłączamy palnik (lub wyłączamy Thermomixa i przelewamy go do dużej miski). Dodajemy rozpuszczoną w wodzie skrobię i dokładnie mieszamy.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Słoiczki układamy na blaszce do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
Wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 120 stopni i zostawiamy na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy blaszkę ze słoikami z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowany w ten sposób dżem truskawkowy bez cukru można przechowywać przez kilka miesięcy. Ja obecnie dojadam zapasy z zeszłego roku i dalej jest pyszny!
Bon apetit!
Jeśli szukasz pomysłów na słone posiłki, sprawdź również te przepisy: