Pieczeń wieprzowa na święta

Szukasz idealnego dania na świąteczny stół? Pieczeń wieprzowa to klasyka, która zachwyci smakiem wszystkich gości! Soczyste mięso, aromatyczne przyprawy i delikatna glazura sprawiają, że ta potrawa to prawdziwa uczta. Podana z ziemniakami, warzywami lub tradycyjnymi dodatkami, z pewnością stanie się hitem Twoich świąt!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na dania mięsne:

pieczeń wieprzowa na święta
CZAS PRZYGOTOWANIA 

35 minut

CZAS CAŁKOWITY

210 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą ilość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

184

KCAL

3,4 g

WĘGLOWODANY

6,7 g

TŁUSZCZE

28,3 g

BIAŁKO

Pieczeń wieprzowa na święta - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Mięso nacinamy w taki sposób, aby stworzyć kieszonkę, do której później włożymy aromatyczny farsz.
  • Zamiast szynki wieprzowej możesz wykorzystać karkówkę lub łopatkę – jednak te kawałki mają więcej tłuszczu, co sprawi, że pieczeń będzie jeszcze bardziej delikatna, ale zwiększy się kaloryczność dania. Dobrym zamiennikiem będzie również schab, jednak trzeba się liczyć z tym, że jest on nieco bardziej suchy od szynki, finalnie mięso będzie więc mniej soczyste.
  • Do pieczeni najlepiej wybrać dobrej jakości mięso. Jeśli masz dostęp do takiego lokalnie, warto je wybrać, bo jednak znacznie różni się ono w smaku od tego dostępnego w markecie. Jeśli nie wiesz, gdzie kupić sprawdzone mięso, możesz skorzystać z oferty np. mięsnej paczki, a z kodem rabatowym JEMFIT10 otrzymasz 10% rabatu na pierwsze zamówienie.
  • Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, możesz zamienić je na inne grzyby, takie jak boczniaki lub suszone grzyby leśne, które jeszcze lepiej sprawdzą się w okresie świątecznym.
  • Marchewkę można zastąpić cukinią lub papryką, co doda kolorów i innych smaków do farszu.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Wieprzowina dostarcza kreatyny, związku wspierającego regenerację mięśni i poprawę wydolności, co czyni ją popularnym wyborem w diecie sportowców.

Pieczeń wieprzowa na święta - przepis i lista składników:

  • 1000 g wieprzowiny (szynki surowej)
  • 250 g pieczarek
  • 200 g marchwi
  • 50 g cebuli
  • 5 ml oliwy z oliwek

Pieczeń wieprzowa na święta - przepis i sposób przygotowania:

  1. Oczyść mięso z błonek i tłuszczu, następnie natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę.
  2. Natrzyj mięso mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich.
  3. Następnie odstaw je do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Pieczarki i marchew zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę.
  5. Na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, możesz dodać do nich nieco wody, aby poddusiły się do miękkości (około 10 minut).
  6. Dopraw farsz solą, pieprzem, curry, chilli i słodką papryką.
  7. Kiedy całość przestygnie, napełnij farszem kieszonkę w mięsie.
  8. Obróć pieczeń tak, aby kieszonka była pod spodem (zapobiegnie to rozchodzeniu się mięsa).
  9. Piecz pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 180°C.
  10. Jeśli masz piekarnik parowy, możesz użyć tej funkcji. Alternatywnie dolej nieco wody do naczynia z pieczenią, aby było bardziej soczyste.
  11. Podawaj z warzywami, sałatką lub czym tylko zechcesz! Pieczeń świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na świąteczne słodkości, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.