Z podanych proporcji uzyskasz 12 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
192
KCAL
30 g
WĘGLOWODANY
2,6 g
TŁUSZCZE
12,2 g
BIAŁKO
Fit torcik mango - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Jeśli zależy ci na tym, aby ciasto było bezglutenowe, upewnij się, że w żelatynie i galaretce, których używasz, nie ma tego składnika.
Zamiast świeżego mango możesz użyć również wersji mrożonej, a także gotowej pulpy mango. Produkty konserwowane będą mieć jednak więcej cukru, a tym samym kalorii. Warto więc patrzeć na ich skład. Najlepszym wyborem będzie jednak świeży owoc.
Mleko można zastąpić jego wegańską wersją.
Mąkę kokosową najlepiej kupować na allegro. W sklepach stacjonarnych wychodzi drogo. Ja kupuję taką wersję.
Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 18 cm.
Po przygotowaniu ciasta, należy je dobrze schłodzić. Przed podaniem powinno znajdować się w lodówce przez minimum 4 godziny.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ciasta, możesz użyć galaretek bez cukru. Ja użyłam klasycznej wersji, dostępnej w markecie.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Mango jest bogate w witaminę C, witaminę A i witaminę E. Jeden średniej wielkości owoc dostarcza więcej niż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry.
Fit torcik mango - przepis i lista składników:
Spód:
70 g daktyli
1 jajko
50 g mąki kokosowej
5 g kakao
20 g proszku budyniowego o smaku czekoladowym
100 ml mleka
Masa serowa:
2 opakowania galaretki o smaku mango (opcjonalnie cytrynowa)
450 g naturalnego Skyra
200 ml wody
15 g żelatyny
200 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
200 g serka wiejskiego
opcjonalnie kilka kropelek aromatu ze słodzikiem
Masa mango:
360 g świeżego, dojrzałego mango
1 opakowanie galaretki o smaku mango (opcjonalnie cytrynowa) + 60 ml wody
Fit torcik mango - przepis i sposób przygotowania:
Przygotowujemy 2 naczynia na galaretki. W jednym, w 200 ml rozpuszczamy 2 opakowania galaretki i żelatynę – tę część będziemy dodawać do masy serowej, gdy ostygnie. W drugim naczyniu w 60 ml wody rozpuszczamy 1 opakowanie galaretki – tę część będziemy dodawać do masy mango. Można przygotować ją później, bo szybko stężeje.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód blendujemy razem i wylewamy na dno tortownicy. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W czasie kiedy ciasto się piecze, możemy przystąpić do przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki na nią blendujemy razem, dodajemy przestudzoną galaretkę z żelatyną i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na przestudzony spód. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Kiedy masa lekko zasiądzie, blendujemy mango na mus. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę i przelewamy na masę serową. Dekorujemy ulubionymi owocami. U mnie to maliny.
Bon apetit!
Jeśli szukasz pomysłów na słone posiłki, sprawdź również te przepisy: