Filet z kurczaka z piekarnika

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad, wypróbuj ten przepis na filet z kurczaka z piekarnika. Gwarantuję, że soczyste mięso i aromatyczne przyprawy podbiją Twoje kubki smakowe!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

Filet z kurczaka z piekarnika
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

90 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 roladek.  Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W ROLADCE

150

KCAL

3 g

WĘGLOWODANY

5 g

TŁUSZCZE

23 g

BIAŁKO

Filet z kurczaka z piekarnika- przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Roladki z kurczaka świetnie komponują się z sałatkami, pieczonymi warzywami, puree ziemniaczanym lub ryżem. Możesz podać je z ulubionymi sosami, np. sosem czosnkowym lub ziołowym.
  • To danie świetnie sprawdzi się do pudełek. Z powodzeniem przygotujesz je od razu na kilka dni. Możesz również zamrozić je już po przyrządzeniu, a następnie wyciągnąć na szybki obiad w dowolnym momencie.
  • Jeśli nie masz żurawiny w słoiku możesz zrobić frużelinę ze świeżej lub mrożonej żurawiny. Wystarczy zagotować ją z odrobiną cukru/erytrytolu i dodać do niej skrobię ziemniaczaną.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Pieczony kurczak to jedno z najstarszych dań mięsnych na świecie, spożywane już w starożytnym Egipcie.

Filet z kurczaka z piekarnika - przepis i lista składników:

  • 700 g fileta z kurczaka
  • 100 g sera zakopiańskiego/oscypka
  • 90 g żurawiny w słoiku
  • sól, pieprz, bazylia
  • 15 g parmezanu

Filet  kurczaka z piekarnika - przepis i sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na 8 plastrów, tak aby kawałki były szerokie, bo będziemy je zawijać.
  2. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, używając folii spożywczej lub pergaminu, aby mięso nie kleiło się do tłuczka. Dzięki temu zapobiegniemy rozrywaniu się mięsa.
  3. Doprawiamy filet solą, pieprzem oraz bazylią z obu stron.
  4. Na jedną stronę mięsa wykładamy kawałek sera zakopiańskiego/oscypka i łyżeczkę żurawiny.
  5. Zwijamy mięso w roladki, zabezpieczając nadzienie wewnątrz.
  6. Gotowe zraziki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
  7. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  8. Po 40 minutach zdejmujemy przykrywkę i posypujemy mięso startym parmezanem.
  9. Pieczemy bez przykrycia jeszcze 20 minut, aż parmezan się dobrze zrumieni.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy roladki na kilka minut przed podaniem, aby soki w mięsie równomiernie się rozprowadziły.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych propozycji na posiłki z wysoką zawartością białka, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.