Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie przetestuj ten przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym. Jestem pewna, że zachwycą Cię swoim smakiem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

Polędwiczki w sosie miodowo musztardowym podane z ryżem.
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

90 minut

Porcje: 6

Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji  mięsa. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

241

KCAL

18 g

WĘGLOWODANY

5 g

TŁUSZCZE

29,2 g

BIAŁKO

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do przygotowania potrawy użyłam 2 polędwiczek wieprzowych o łącznej wadze 800 g. Możesz użyć polędwiczek o innej wadze, jednak wówczas warto samodzielnie przeliczyć kaloryczność dania, która może się zmienić.
  • Polędwiczki dobrze jest zamarynować przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Możesz jednak z powodzeniem zostawić je w marynacie na całą noc.
  • Do tego przepisu najlepiej użyć miodu o płynnej konsystencji. Jeśli takiego nie masz, podgrzej go, aby uzyskać gładką marynatę.
  • Do polędwiczek polecam użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.
  • W liście składników znajdziesz informację o tym, jakich użyłam przypraw. Jeśli wolisz inne połączenia smakowe, nie wahaj się doprawić swojego dania innymi przyprawami.
polędwiczki wieprzowe w sosie

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przepis i lista składników:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych (2 polędwiczki)
  • 110 g miodu
  • 70 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku

Ciekawostka

Czy wiesz, że miód jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i może pomagać w łagodzeniu kaszlu, a musztarda, zwłaszcza ta z nasionami, zawiera przeciwutleniacze i może mieć właściwości przeciwzapalne.

Mięso, polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przepis i sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki wieprzowe oczyść.
  2. W miseczce wymieszaj 40  g płynnego miodu, musztardę i przyprawy, a następnie marynatę rozprowadź na polędwiczkach. Odstaw na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Polędwiczki razem z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Piecz przez 45 minut z włączonym termoobiegiem.
  5. Po upieczeniu wyjmij mięso, a pozostały sos przelej rondelka. Dodaj jogurt wymieszany ze skrobią ziemniaczaną i całość wymieszaj, aż sos będzie gładki. Podgrzewaj w rondelku do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje.
  6. Mięso pokrój na plastry grubości około 1,5 cm. Podawaj z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami.

Bon apetit!

Polędwiczki wieprzowe, sos, ryż, obiad.

Jeśli szukasz innych propozycji na posiłki z wysoką zawartością białka, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.