Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie przetestuj ten przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym. Jestem pewna, że zachwycą Cię swoim smakiem!
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji mięsa. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI
241
KCAL
18 g
WĘGLOWODANY
5 g
TŁUSZCZE
29,2 g
BIAŁKO
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Do przygotowania potrawy użyłam 2 polędwiczek wieprzowych o łącznej wadze 800 g. Możesz użyć polędwiczek o innej wadze, jednak wówczas warto samodzielnie przeliczyć kaloryczność dania, która może się zmienić.
Polędwiczki dobrze jest zamarynować przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Możesz jednak z powodzeniem zostawić je w marynacie na całą noc.
Do tego przepisu najlepiej użyć miodu o płynnej konsystencji. Jeśli takiego nie masz, podgrzej go, aby uzyskać gładką marynatę.
Do polędwiczek polecam użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.
W liście składników znajdziesz informację o tym, jakich użyłam przypraw. Jeśli wolisz inne połączenia smakowe, nie wahaj się doprawić swojego dania innymi przyprawami.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przepis i lista składników:
800 g polędwiczek wieprzowych (2 polędwiczki)
110 g miodu
70 g jogurtu naturalnego typu greckiego
50 g musztardy francuskiej
10 g skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki majeranku
Ciekawostka
Czy wiesz, że miód jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i może pomagać w łagodzeniu kaszlu, a musztarda, zwłaszcza ta z nasionami, zawiera przeciwutleniacze i może mieć właściwości przeciwzapalne.
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym - przepis i sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe oczyść.
W miseczce wymieszaj 40 g płynnego miodu, musztardę i przyprawy, a następnie marynatę rozprowadź na polędwiczkach. Odstaw na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Polędwiczki razem z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz przez 45 minut z włączonym termoobiegiem.
Po upieczeniu wyjmij mięso, a pozostały sos przelej rondelka. Dodaj jogurt wymieszany ze skrobią ziemniaczaną i całość wymieszaj, aż sos będzie gładki. Podgrzewaj w rondelku do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje.
Mięso pokrój na plastry grubości około 1,5 cm. Podawaj z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych propozycji na posiłki z wysoką zawartością białka, sprawdź również te przepisy: