Masz ochotę na batonika, ale szukasz lepszych wyborów? Ten przepis pozwoli Ci zjeść przysłowiowe ciastko i mieć ciastko 🙃 Sernik mars zachwyca smakiem, więc musisz go spróbować!
Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji deseru. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
238
KCAL
26 g
WĘGLOWODANY
11 g
TŁUSZCZE
11 g
BIAŁKO
Fit sernik mars - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać
Wyliczona kaloryczność sernika obejmuje już dekorację wpostaci czekolady i batoników.
Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej się połączą, co zapewni jednolitą, kremową konsystencję sernika.
Podczas mieszania składników masy serowej, unikaj nadmiernego miksowania, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza do masy. Może to spowodować pęknięcia sernika podczas pieczenia. Aby tego uniknąć, mieszaj składniki delikatnie i tylko do momentu, aż się połączą.
Sernik możesz piec w klasycznej tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze sprawdzają się również formy silikonowe do wypieków, jednak jeśli zdecydujesz się na wybór takiej foremki, pamiętaj, aby przed wyjęciem sernika dobrze go schłodzić. Wówczas wystarczy delikatnie odcisnąć wypiek od boków foremki, przykryć od góry deską do krojenia i wyjąć całe ciasto obracając je „do góry nogami”.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Jeśli masz piekarnik parowy, możesz użyć tej opcji. Jeśli masz klasyczny piekarnik, wystarczy poziom niżej od sernika umieścić w piekarniku drugą blaszkę wypełnioną wodą.
Po upieczeniu, pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia, aby uniknąć pęknięć.
Kiedy sernik będzie już całkowicie wystudzony, przekładamy go do lodówki i tam przechowujemy.
Jeśli użyjesz innego twarogu sernikowego, może zmienić się jego kaloryczność. Ja zazwyczaj wybieram twaróg Delikate lub President, bo mają mniej tłuszczu niż np. twaróg z Piątnicy.