Fit sernik mars

Masz ochotę na batonika, ale szukasz lepszych wyborów? Ten przepis pozwoli Ci zjeść przysłowiowe ciastko i mieć ciastko 🙃 Sernik mars zachwyca smakiem, więc musisz go spróbować!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na desery:

fit sernik mars
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

120 minut

Porcje: 16

Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji deseru. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

238

KCAL

26 g

WĘGLOWODANY

11 g

TŁUSZCZE

11 g

BIAŁKO

Fit sernik mars - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać

  • Wyliczona kaloryczność sernika obejmuje już dekorację w postaci czekolady i batoników.
  • Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej się połączą, co zapewni jednolitą, kremową konsystencję sernika.
  • Podczas mieszania składników masy serowej, unikaj nadmiernego miksowania, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza do masy. Może to spowodować pęknięcia sernika podczas pieczenia. Aby tego uniknąć, mieszaj składniki delikatnie i tylko do momentu, aż się połączą.
  • Sernik możesz piec w klasycznej tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze sprawdzają się również formy silikonowe do wypieków, jednak jeśli zdecydujesz się na wybór takiej foremki, pamiętaj, aby przed wyjęciem sernika dobrze go schłodzić. Wówczas wystarczy delikatnie odcisnąć wypiek od boków foremki, przykryć od góry deską do krojenia i wyjąć całe ciasto obracając je „do góry nogami”.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Jeśli masz piekarnik parowy, możesz użyć tej opcji. Jeśli masz klasyczny piekarnik, wystarczy poziom niżej od sernika umieścić w piekarniku drugą blaszkę wypełnioną wodą.
  • Po upieczeniu, pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia, aby uniknąć pęknięć.
  • Kiedy sernik będzie już całkowicie wystudzony, przekładamy go do lodówki i tam przechowujemy.
  • Jeśli użyjesz innego twarogu sernikowego, może zmienić się jego kaloryczność. Ja zazwyczaj wybieram twaróg Delikate lub President, bo mają mniej tłuszczu niż np. twaróg z Piątnicy.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Sernik to deser o długiej historii, sięgającej starożytnej Grecji, gdzie podawano go sportowcom na pierwszych igrzyskach olimpijskich.

Fit sernik mars - przepis i lista składników:

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła

Masa serowa:

Warstwa karmelowa:

Wierzch:

    • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka mleka
    • 80 g batoników Mars do dekoracji

Fit sernik mars - przepis i sposób przygotowania:

  1. Herbatniki kruszymy na pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem, a następnie wypełniamy nimi dno foremki o średnicy 22 cm. Wstawiamy do zamrażarki.
  2. Wszystkie składniki masy sernikowej mieszamy razem, tylko do połączenia składników.
  3. Wylewamy masę serową na spód herbatnikowy.
  4. Pieczemy w kąpieli wodnej: 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 75 minut.
  5. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
  6. Na wierzch wykładamy kajmak.
  7. Polewamy czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka.
  8. Dekorujemy pokrojonymi batonikami Mars.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na dania na słodko, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.