
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
CZAS CAŁKOWITY
120 minut
Porcje: 16
Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji deseru. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
238
KCAL
26 g
WĘGLOWODANY
11 g
TŁUSZCZE
11 g
BIAŁKO
Fit sernik mars - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać
- Wyliczona kaloryczność sernika obejmuje już dekorację w postaci czekolady i batoników.
- Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej się połączą, co zapewni jednolitą, kremową konsystencję sernika.
- Podczas mieszania składników masy serowej, unikaj nadmiernego miksowania, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza do masy. Może to spowodować pęknięcia sernika podczas pieczenia. Aby tego uniknąć, mieszaj składniki delikatnie i tylko do momentu, aż się połączą.
- Sernik możesz piec w klasycznej tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze sprawdzają się również formy silikonowe do wypieków, jednak jeśli zdecydujesz się na wybór takiej foremki, pamiętaj, aby przed wyjęciem sernika dobrze go schłodzić. Wówczas wystarczy delikatnie odcisnąć wypiek od boków foremki, przykryć od góry deską do krojenia i wyjąć całe ciasto obracając je „do góry nogami”.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Jeśli masz piekarnik parowy, możesz użyć tej opcji. Jeśli masz klasyczny piekarnik, wystarczy poziom niżej od sernika umieścić w piekarniku drugą blaszkę wypełnioną wodą.
- Po upieczeniu, pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia, aby uniknąć pęknięć.
- Kiedy sernik będzie już całkowicie wystudzony, przekładamy go do lodówki i tam przechowujemy.
- Jeśli użyjesz innego twarogu sernikowego, może zmienić się jego kaloryczność. Ja zazwyczaj wybieram twaróg Delikate lub President, bo mają mniej tłuszczu niż np. twaróg z Piątnicy.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Sernik to deser o długiej historii, sięgającej starożytnej Grecji, gdzie podawano go sportowcom na pierwszych igrzyskach olimpijskich.
Fit sernik mars - przepis i lista składników:
Spód:
- 100 g herbatników
- 30 g masła
Masa serowa:
- 1000 g twarogu sernikowego (użyłam Delicate z Biedronki)
- 260 g kajmaku Polder bez dodatku cukru, wersja czekoladowa
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- kilka kropelek aromatu ze słodzikiem (wanilia, czekolada lub karmel)
Warstwa karmelowa:
Wierzch:
-
- 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka mleka
- 80 g batoników Mars do dekoracji

Fit sernik mars - przepis i sposób przygotowania:
- Herbatniki kruszymy na pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem, a następnie wypełniamy nimi dno foremki o średnicy 22 cm. Wstawiamy do zamrażarki.
- Wszystkie składniki masy sernikowej mieszamy razem, tylko do połączenia składników.
- Wylewamy masę serową na spód herbatnikowy.
- Pieczemy w kąpieli wodnej: 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 75 minut.
- Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Na wierzch wykładamy kajmak.
- Polewamy czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka.
- Dekorujemy pokrojonymi batonikami Mars.
Bon apetit!
