Tarta z batatów

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i sycący posiłek, koniecznie spróbuj tej wytrawnej tarty z batatów!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słone posiłki:

tarta z batatów z szynką, serem i pomidorkami
CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 6

Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji tarty. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

259

KCAL

28,4

WĘGLOWODANY

8,8 g

TŁUSZCZE

17,5 g

BIAŁKO

Tarta z batatów - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Piekłam tartę w foremce o średnicy 22 cm, ale możesz użyć mniejszej lub większej formy i odpowiednio dostosować proporcje składników. Ja zazwyczaj wybieram formę silikonową, która ułatwia wyjmowanie tarty po upieczeniu.
  • Świeże pomidory koktajlowe nadają tarcie świeżości, możesz sięgnąć również po suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy.
  • Szynkę serrano możesz zamienić na dowolną wędlinę lub filet z kurczaka. Jeśli masz ochotę na wersję wersję wegetariańską, po prostu ją pomiń, a dodaj więcej sera.
  • Mozzarella light dodaje lekkości i delikatności, ale jeśli wolisz intensywniejszy smak, możesz użyć innego rodzaju sera.
  • Jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej, możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale warto pamiętać, że obie zawierają gluten. Jeśli go unikasz, świetną alternatywą może być mąka ryżowa lub owsiana, które nie tylko dodadzą ciekawej tekstury, ale również sprawią, że tarta będzie odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu.
  • Po przygotowaniu, tartę najlepiej przechowywać w lodówce. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Bataty są jednymi z najstarszych roślin uprawnych na świecie, a ich początki sięgają ponad 5000 lat wstecz.

Tarta z batatów - przepis i lista składników:

  • 400 g batatów
  • 6 sztuk jajek
  • 130 g twarogu półtłustego
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 85 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie szynki serrano (80 g)
  • 75 g mąki pełnoziarnistej
  • 70 g marchwi
  • 40 g sera Mozzarella Light
  • 1 łyżeczka soli białej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty przyprawy chilli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego

Tarta z batatów - przepis i sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, umyj a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czynność powtórz z marchewką.
  2. Wymieszaj oba warzywa razem.
  3. Dodaj do nich 1 jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, chilli, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki na tartę, wypełniając również boki naczynka.
  4. Na bataty wyłóż porwaną na kawałki szynkę.
  5. Pozostałe jajka zblenduj z twarogiem. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną chili. Masą zalej tartę.
  6. Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki. Całość posyp tartą mozzarellą.
  7. Piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
  8. Podawaj solo lub z sałatką z rukoli i pomidorków.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych propozycji na wypieki sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.