
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
CZAS CAŁKOWITY
60 minut
Porcje: 6
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji tarty. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI
259
KCAL
28,4
WĘGLOWODANY
8,8 g
TŁUSZCZE
17,5 g
BIAŁKO
Tarta z batatów - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Piekłam tartę w foremce o średnicy 22 cm, ale możesz użyć mniejszej lub większej formy i odpowiednio dostosować proporcje składników. Ja zazwyczaj wybieram formę silikonową, która ułatwia wyjmowanie tarty po upieczeniu.
- Świeże pomidory koktajlowe nadają tarcie świeżości, możesz sięgnąć również po suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy.
- Szynkę serrano możesz zamienić na dowolną wędlinę lub filet z kurczaka. Jeśli masz ochotę na wersję wersję wegetariańską, po prostu ją pomiń, a dodaj więcej sera.
- Mozzarella light dodaje lekkości i delikatności, ale jeśli wolisz intensywniejszy smak, możesz użyć innego rodzaju sera.
- Jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej, możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale warto pamiętać, że obie zawierają gluten. Jeśli go unikasz, świetną alternatywą może być mąka ryżowa lub owsiana, które nie tylko dodadzą ciekawej tekstury, ale również sprawią, że tarta będzie odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu.
- Po przygotowaniu, tartę najlepiej przechowywać w lodówce. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Bataty są jednymi z najstarszych roślin uprawnych na świecie, a ich początki sięgają ponad 5000 lat wstecz.
Tarta z batatów - przepis i lista składników:
- 400 g batatów
- 6 sztuk jajek
- 130 g twarogu półtłustego
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 85 ml mleka 2%
- 1 opakowanie szynki serrano (80 g)
- 75 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g marchwi
- 40 g sera Mozzarella Light
- 1 łyżeczka soli białej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty przyprawy chilli
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta pieprzu czarnego

Tarta z batatów - przepis i sposób przygotowania:
- Bataty obierz, umyj a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czynność powtórz z marchewką.
- Wymieszaj oba warzywa razem.
- Dodaj do nich 1 jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, chilli, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki na tartę, wypełniając również boki naczynka.
- Na bataty wyłóż porwaną na kawałki szynkę.
- Pozostałe jajka zblenduj z twarogiem. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną chili. Masą zalej tartę.
- Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki. Całość posyp tartą mozzarellą.
- Piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
- Podawaj solo lub z sałatką z rukoli i pomidorków.
Bon apetit!
