Fit chlebek jabłkowy

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i pyszne ciacho, które sprawi, że w całym domu będzie pachnieć jesienią, mój fit chlebek jabłkowy będzie najlepszym wyborem! Prosty w przygotowaniu, lekki, a jednocześnie sycący – świetny na przekąskę lub jako zbilansowany posiłek w połączeniu ze skyrem. Ten przepis musisz wypróbować!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słodko:

fit chlebek z jabłkami
CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość chlebka, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

241

KCAL

27 g

WĘGLOWODANY

11 g

TŁUSZCZE

8,6 g

BIAŁKO

Fit chlebek jabłkowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jabłka są kluczowym składnikiem fit chlebka, dodając mu naturalnej słodyczy i wilgotnej konsystencji. Możesz również użyć innych owoców, takich jak gruszki czy banany.
  • Im słodsze będą jabłka, których użyjesz, tym lepiej.
  • Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy, możesz zastąpić ją mąką owsianą, która z powodzeniem przygotujesz blendując płatki owsiane.
  • Syrop klonowy nadaje naturalnej słodyczy, ale można go pominąć lub zastąpić miodem, jeśli wolisz.
  •  Jeśli nie masz pasty kokosowej, możesz użyć oleju kokosowego lub masła. 

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Regularne jedzenie jabłek może wspierać zdrowie serca dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, oraz pektyny, która obniża poziom cholesterolu.

Fit chlebek jabłkowy - przepis i lista składników:

  • 310 g jabłka
  • 3 jajka
  • 150 g serka wiejskiego
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g pasty kokosowej
  • 40 g orzechów pecan
  • 30 ml syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Fit chlebek jabłkowy - przepis i sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj jabłka na tarce.
  2. Dodaj do jabłek jajka, serek wiejski, mąkę pełnoziarnistą, mąkę z ciecierzycy, pastę kokosową, syrop klonowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  4. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posyp wierzch posiekanymi orzechami pecan i cynamonem.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
  7. Podawaj na ciepło lub zimno, np. z dodatkiem skyra.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych przepisów, sprawdź również te przepisy na obiady:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.