Zobacz również moje przepisy na ciasta:
25 minut
CZAS CAŁKOWITY
7 godzin
Porcje: 12
Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
214
KCAL
29 g
WĘGLOWODANY
8,3 g
TŁUSZCZE
10,6g
BIAŁKO
Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową - jak go zrobić?
Spód:
- 160 g herbatników
- 40 ml mleka
- 40 g masła
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego 4% tłuszczu
- 200 g ksylitolu (lub cukru)
- nasiona z laski wanilii
- skórka starta z cytryny
- 40 g budyniu waniliowego
- 4 duże jajka
- 250 g ricotty
Frużelina:
450 g drylowanych wiśni (mrożonych lub świeżych)
- 10 g skrobii ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 40 ml wody
- 5 g żelatyny
- 10 ml soku z cytryny
Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową - przepis i sposób przygotowania:
- Herbatniki blendujemy lub kruszymy na drobny proszek. Dodajemy do nich mleko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do tortownicy (24 cm), a następnie dogniatamy łyżką lub szklanką. Wstawiamy do zamrażarki.
- W czasie kiedy spód tężeje, przygotowujemy masę serową. W tym celu miksujemy razem twaróg sernikowy, ricottę, ksylitol, nasiona z laski wanilii, startą skórkę z cytryny, jajka oraz budyń. Masę mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Przelewamy całość na spód z herbatników.
- Do dużej blaszki wlewamy litr wody. Wstawiamy ją na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę z ciastem umieszczamy powyżej.
- Pieczemy sernik przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 90 minut w 120 stopniach. 90 minut liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury 120 stopni.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Frużelinę najlepiej jest przygotować następnego dnia i wówczas wyłożyć ją na sernik.
- Żelatynę rozrabiamy z 10 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku umieszczamy wiśnie. Podgrzewamy je do zagotowania. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłączamy palnik. Po kilku minutach dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Ostudzoną frużelinę wykładamy na sernik i wstawiamy całość do lodówki, aby stężała.
Bon apetit!
Fit torcik z truskawkami — przeczytaj, zanim zrobisz:
-
Daktyle najlepiej kupić w większym opakowaniu przez Allegro – wychodzą wtedy znacznie taniej niż w marketach. Często wykorzystuję je w deserach, bo świetnie zastępują cukier, a dostarczają dużej ilości błonnika.
-
Mąkę kokosową również opłaca się zamówić online – na Allegro można znaleźć 1 kg już za kilka złotych.
-
Mleko 2% można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. Wpłynie to lekko na smak, ale struktura pozostanie bez zmian.
-
Jeśli chcesz wymienić jajka, możesz je zastąpić siemieniem lnianym – na 1 jajko dajemy 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki ciepłej wody.
-
Jeśli chcesz przygotować fit torcik z truskawkami w wersji wegańskiej, możesz wykorzystać do przygotowania kremu 500 g jogurtu kokosowego (gęstego, niesłodzonego) oraz 200 ml mleczka kokosowego z puszki.
-
Jeśli chcesz zrezygnować z żelatyny, w wersji wegańskiej można zastąpić ją agarem – ok. 3–4 g agaru rozpuszczonego w 100 ml wody. Gotujemy przez 1–2 minuty i dodajemy do kremu. Agar tężeje szybciej i w niższej temperaturze, więc trzeba działać sprawnie.
-
Truskawki można zamienić na inne owoce np. maliny lub borówki.
-
Torcik najlepiej kroić dopiero po kilku godzinach chłodzenia – masa wtedy idealnie się ścina i trzyma formę.
Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-

Pakiet Jem Fit z Airfryera
129,00 zł -

Jem Fit z Aifryera: na słodko i na słono cz. 2
49,00 zł – 79,00 złZakres cen: od 49,00 zł do 79,00 złDodaj do koszyka Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -

Jem Fit Meal Prep z niskim IG – jadłospis na 30 dni, cz. 5
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -

Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono cz. 3
49,00 zł – 79,00 złZakres cen: od 49,00 zł do 79,00 złDodaj do koszyka Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu




