Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową

Jeśli szukasz pysznego ciasta, które uświetni rodzinne spotkania i zrobi efekt wow, to zdecydowanie musisz wypróbować tę pozycję!

Picture of Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również moje przepisy na ciasta:

sernik nowojorski z frużeliną wiśniowa
CZAS PRZYGOTOWANIA 

25 minut

CZAS CAŁKOWITY

7 godzin

Porcje: 12

Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

214

KCAL

29 g

WĘGLOWODANY

8,3 g

TŁUSZCZE

10,6g

BIAŁKO

Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową - jak go zrobić?

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 40 ml mleka
  • 40 g masła

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego 4% tłuszczu
  • 200 g ksylitolu (lub cukru)
  • nasiona z laski wanilii
  • skórka starta z cytryny
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g ricotty

Frużelina:

  • 450 g drylowanych wiśni (mrożonych lub świeżych)

  • 10 g skrobii ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 40 ml wody
  • 5 g żelatyny
  • 10 ml soku z cytryny
  •  
sernik nowojorski z wiśniami

Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową - przepis i sposób przygotowania:

  1. Herbatniki blendujemy lub kruszymy na drobny proszek. Dodajemy do nich mleko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do tortownicy (24 cm), a następnie dogniatamy łyżką lub szklanką. Wstawiamy do zamrażarki.
  2. W czasie kiedy spód tężeje, przygotowujemy masę serową. W tym celu miksujemy razem twaróg sernikowy, ricottę, ksylitol, nasiona z laski wanilii, startą skórkę z cytryny, jajka oraz budyń. Masę mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Przelewamy całość na spód z herbatników.
  3. Do dużej blaszki wlewamy litr wody. Wstawiamy ją na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę z ciastem umieszczamy powyżej.
  4. Pieczemy sernik przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 90 minut w 120 stopniach. 90 minut liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury 120 stopni.
  5. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Frużelinę najlepiej jest przygotować następnego dnia i wówczas wyłożyć ją na sernik.
  6. Żelatynę rozrabiamy z 10 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku umieszczamy wiśnie. Podgrzewamy je do zagotowania. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłączamy palnik. Po kilku minutach dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
  7. Ostudzoną frużelinę wykładamy na sernik i wstawiamy całość do lodówki, aby stężała.

Bon apetit!

ciasto z kremem ze skyra i truskawkami

Fit torcik z truskawkami — przeczytaj, zanim zrobisz:

  • Daktyle najlepiej kupić w większym opakowaniu przez Allegro – wychodzą wtedy znacznie taniej niż w marketach. Często wykorzystuję je w deserach, bo świetnie zastępują cukier, a dostarczają dużej ilości błonnika.

  • Mąkę kokosową również opłaca się zamówić online – na Allegro można znaleźć 1 kg już za kilka złotych.

  • Mleko 2% można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. Wpłynie to lekko na smak, ale struktura pozostanie bez zmian.

  • Jeśli chcesz wymienić jajka, możesz je zastąpić siemieniem lnianym – na 1 jajko dajemy 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki ciepłej wody.

  • Jeśli chcesz przygotować fit torcik z truskawkami w wersji wegańskiej, możesz wykorzystać do przygotowania kremu 500 g jogurtu kokosowego (gęstego, niesłodzonego) oraz 200 ml mleczka kokosowego z puszki.

  • Jeśli chcesz zrezygnować z żelatyny,  w wersji wegańskiej można zastąpić ją agarem – ok. 3–4 g agaru rozpuszczonego w 100 ml wody. Gotujemy przez 1–2 minuty i dodajemy do kremu. Agar tężeje szybciej i w niższej temperaturze, więc trzeba działać sprawnie.

  • Truskawki można zamienić na inne owoce np. maliny lub borówki.

  • Torcik najlepiej kroić dopiero po kilku godzinach chłodzenia – masa wtedy idealnie się ścina i trzyma formę.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

fit torcik czekoladowy z kremem na bazie skyra i truskawek

Jeśli szukasz innych przepisów na fit słodkości:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon
        Produkty, które mogą Ci się spodobać: