Fit tarta z jabłkami

Jeśli jabłka kojarzą Ci się ze świętami, to ta tarta pachnąca cynamonem na pewno skradnie Twoje serce! Musisz wypróbować ten przepis🍎

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na ciasta:

fit tarta z jabłkami na święta
CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

40 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

144

KCAL

27 g

WĘGLOWODANY

2 g

TŁUSZCZE

4 g

BIAŁKO

Fit tarta z jabłkami - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Ciasto piekłam w foremce do tarty o średnicy 22 cm.
  • Jeśli masz niezbyt słodkie jabłka, możesz dodać do nich słodzik.
  • Jabłka podczas prażenia dobrze odparuj z nadmiaru wody. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt miękkie.
  • Aby uniknąć wyrastania ciasta w foremce, nakłuj je widelcem, a następnie zasyp fasolą, aby uniknąć powstania bąbli.
fit tarta z jabłkami i migdałami

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

W tradycji bożonarodzeniowej jabłko symbolizuje zdrowie, miłość i jedność rodziny. Podczas wieczerzy wigilijnej dawniej dzielono się jabłkiem, podobnie jak opłatkiem, aby zapewnić sobie harmonię i pomyślność na nadchodzący rok.

Fit tarta z jabłkami - przepis i lista składników:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g skyra waniliowego

Jabłka:

  • 700 g tartych jabłek
  • łyżeczka cynamonu

Wierzch:

  • 25 g płatków migdałów
tarta z jabłkami i płatkami migdałów

Fit tarta z jabłkami - przepis i sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy spód do tarty. Rozwałkowujemy okrąg i wypełniamy ciastem foremkę. Nakłuwamy je widelcem, a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Opcjonalnie można zasypać tartę przed pieczeniem fasolą jaś, aby nie powstały na niej bąble, o czym pisałam w pierwszej części wpisu.
  2. Kiedy ciasto się piecze, obieramy jabłka, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy je na patelni i prażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Podczas tego procesu co kilka chwil mieszamy masę, aby się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy cynamon.
  3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
  4. Podajemy solo lub z jogurtem greckim.

Bon apetit!

fit tarta z jabłkami i migdałami

Jeśli szukasz pomysłów z wykorzystaniem jabłek, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.