Rolada z łososiem

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić tę roladę, która budzi zachwyt na każdym spotkaniu przy wspólnym stole, to koniecznie zapoznaj się z moim przepisem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na przystawki:

rolada z marchewką, łososiem i rukolą
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 18

Z podanych proporcji uzyskasz 18 rolek. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W ROLCE:

79

KCAL

5,9 g

WĘGLOWODANY

4 g

TŁUSZCZE

5 g

BIAŁKO

Rolada z łososiem - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Ta rolada stanowi świetną alternatywę dla klasycznej rolady szpinakowej. Jednocześnie też jest dużo zdrowszym zamiennikiem od ślimaczków z ciasta francuskiego czy tortilli.
  • Warzywa do rolady możesz zetrzeć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Alternatywnie możesz je również rozdrobnić w Thermomixie, jednak wówczas rolada z łososiem będzie mieć nieco inną konsystencję
  • Do tego przepisu wykorzystałam łososia wędzonego na gorąco, natomiast łosoś wędzony na zimno również się sprawdzi.
  • Jeśli nie masz mozzarelli, równie dobry będzie inny rodzaj sera np. gouda czy cheddar.
  • Rukolę można zastąpić innym rodzajem sałaty np. roszpunką, jednak rukolą doskonale komponuje się z tym daniem dzięki swojej lekkiej ostrości.
Rolada z marchewki i ziemniaków

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Łosoś wędzony na zimno (temperatura ok. 20–30°C) ma delikatniejszy smak i bardziej miękką teksturę, natomiast wędzony na gorąco (ok. 60–80°C) jest bardziej aromatyczny i ma zwartą konsystencję.

Rolada z łososiem - przepis i lista składników:

  • 500 g ziemniaków
  • 55 g mozzarelli
  • 150 g serka śmietankowego typu Almette
  • 120 g łososia wędzonego
  • 50 g rukoli
  • 190 g marchewki
  • 4 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka 
rolada sylwestrowa z łososiem

Rolada z łososiem - przepis i sposób przygotowania:

  1. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarce.
  2. Do warzyw dodajemy startą mozzarellę, jajka oraz przyprawy. Całość mieszamy razem. Masę przekładamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy tak, aby utworzyła prostokąt.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  4. Kiedy upieczony placek ostygnie, smarujemy go serkiem, pokrywamy rukolą oraz rozdrobnionym łososiem.
  5. Delikatnie zwijamy w rulon, oddzielając jednocześnie papier do pieczenia.
  6. Kroimy w ślimaczki.

Bon apetit!

rolada z marchewką, łososiem i rukolą

Jeśli szukasz pomysłów z wykorzystaniem łososia, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.