Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

Połączenie ziemniaków, camemberta i łososia to coś, czego nie próbowałam wcześniej, a szkoda, bo smakuje obłędnie! Wykorzystaj mój przepis i sprawdź!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słone posiłki:

zapiekanka ziemniaczana z camembertem i łososiem
CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

75 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

323

KCAL

25,8 g

WĘGLOWODANY

13,5 g

TŁUSZCZE

24,5 g

BIAŁKO

Zapiekanka ziemniaczana z camembertem - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Zapiekankę możesz z powodzeniem przygotować w większej objętości. Wystarczy, że zwiększysz proporcje składników.
  • Zaproponowany przeze mnie podział na porcje traktuj jako wskazówkę. Jeśli masz większe zapotrzebowanie kaloryczne, spokojnie możesz zjeść jednorazowo więcej. Ja też zjadłam ostatnio 2 porcje na raz, bo było mega smaczne.
  • W przepisie użyłam camemberta w wersji lekkiej.
  • Ziemniaki ważyłam już po obraniu.
  • Zamiast łososia wędzonego możesz użyć również świeżego. Zapiekanka również wyjdzie pyszna.
  • Zapiekanka jest bardzo dobra na świeżo, ale z powodzeniem możesz też przygotować ją wcześniej i zabrać w pudełku do pracy.
Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Tradycyjny camembert jest wytwarzany z surowego mleka krowiego, chociaż współczesne przepisy dopuszczają również stosowanie pasteryzowanego mleka. Ser dojrzewa przez około trzy tygodnie i jest znany z charakterystycznej białej, aksamitnej pleśni, która otacza miękki, kremowy środek.

Zapiekanka ziemniaczana z camembertem - przepis i lista składników:

  • 450 g ziemniaków
  • 175 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g lekkiego Camemberta
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • 150 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 50 g śmietany 12%
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki tymianku
zapiekanka ziemniaczana z camembertem

Zapiekanka ziemniaczana z camembertem - przepis i sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój ma plasterki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, a camembert na plasterki. Łososia porwij na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ziemniaków, połowę pomidorków, połowę camemberta i całego łososia. Przykryj pozostałymi ziemniakami i pomidorkami.
  3. Serek wiejski zblenduj z jajkiem, śmietaną i przyprawami. Sosem zalej zapiekankę.
  4. Piecz przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
  5. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.

Bon apetit!

zapiekanka ziemniaczana z camembertem

Jeśli szukasz innych przepisów na obiady, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.