Nadziewany makaron z szynką

Jeśli brakuje Ci pomysłu na imprezowe przystawki, to spróbuj tego makaronu, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zachwyca smakiem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na przystawki:

przepis na nadziewany makaron na imprezę
CZAS PRZYGOTOWANIA 

40 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 40

Z podanych proporcji uzyskasz 40 porcji. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

44

KCAL

5,2 g

WĘGLOWODANY

1,3 g

TŁUSZCZE

3,1 g

BIAŁKO

Nadziewany makaron - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jako jedną porcję przyjęłam tutaj jedną dużą muszlę makaronu. Wykorzystałam ich w sumie 40. Kaloryczność Twojej potrawy może różnić się w zależności od tego, jak duże muszle kupisz i ile ich użyjesz.
  • Mimo, że muszle zapiekamy, to smakują one bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Jeśli nie lubisz szynki, to możesz ją zastąpić tuńczykiem, który również świetnie pasuje do tego dania.
Nadziewany fit makaron

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Włoski region Kampania słynie z wykorzystania conchiglioni w tradycyjnych zapiekankach, takich jak conchiglioni ripieni al forno – nadziewane muszle zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarelli.

Nadziewany makaron - przepis i lista składników:

  • 200 g makaronu w kształcie dużych muszli
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 200 g szynki
  • 65 g serka śmietankowego typu Almette
  • 150 g naturalnego skyra
  • 125 g mozzarelli light
  • sól, pieprz, oregano
makaron nadziewane muszle

Nadziewany makaron - przepis i sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej serek śmietankowy, skyr, drobno pokrojone suszone pomidory oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy.
  3. Przygotowanym w ten sposób farszem wypełniamy ugotowane wcześniej muszle.
  4. Układamy je spodem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Bon apetit!

przepis na nadziewany makaron na imprezę

Jeśli szukasz pomysłów z wykorzystaniem makaronu, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.