Nadziewany makaron z szynką

Jeśli brakuje Ci pomysłu na imprezowe przystawki, to spróbuj tego makaronu, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zachwyca smakiem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na przystawki:

przepis na nadziewany makaron na imprezę
CZAS PRZYGOTOWANIA 

40 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 40

Z podanych proporcji uzyskasz 40 porcji. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

44

KCAL

5,2 g

WĘGLOWODANY

1,3 g

TŁUSZCZE

3,1 g

BIAŁKO

Nadziewany makaron - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jako jedną porcję przyjęłam tutaj jedną dużą muszlę makaronu. Wykorzystałam ich w sumie 40. Kaloryczność Twojej potrawy może różnić się w zależności od tego, jak duże muszle kupisz i ile ich użyjesz.
  • Mimo, że muszle zapiekamy, to smakują one bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Jeśli nie lubisz szynki, to możesz ją zastąpić tuńczykiem, który również świetnie pasuje do tego dania.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Włoski region Kampania słynie z wykorzystania conchiglioni w tradycyjnych zapiekankach, takich jak conchiglioni ripieni al forno – nadziewane muszle zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarelli.

Nadziewany makaron - przepis i lista składników:

  • 200 g makaronu w kształcie dużych muszli
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 200 g szynki
  • 65 g serka śmietankowego typu Almette
  • 150 g naturalnego skyra
  • 125 g mozzarelli light
  • sól, pieprz, oregano
makaron nadziewane muszle

Nadziewany makaron - przepis i sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej serek śmietankowy, skyr, drobno pokrojone suszone pomidory oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy.
  3. Przygotowanym w ten sposób farszem wypełniamy ugotowane wcześniej muszle.
  4. Układamy je spodem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Bon apetit!

przepis na nadziewany makaron na imprezę

Jeśli szukasz pomysłów z wykorzystaniem makaronu, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.