Kanapki choinki

Jeśli brakuje Ci pomysłu na przystawki na świąteczny stół, to spróbuj moich kanapek choinek, które nie tylko wyglądają uroczo, ale także smakują wybornie!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na przystawki:

przystawki na świąteczny stół na boże narodzenie
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

30 minut

Porcje: 18

Z podanych proporcji uzyskasz 18 porcji. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

43

KCAL

4 g

WĘGLOWODANY

2 g

TŁUSZCZE

2 g

BIAŁKO

Kanapki choinki - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do farszu użyłam tutaj serka śmietankowego kanapkowego. Dobrze sprawdzi się serek Almette lub Twój Smak. Tańszym a równie dobrym wyborem będą również serki marki własnej Biedronki czy Lidla. Alternatywnie możesz użyć również serka z ziołami, co sprawi, że farsz będzie bardziej intensywny w smaku.
  • Zamiast chleba tostowego pszennego możesz wybrać również tost pełnoziarnisty, który będzie dostarczał również błonnika pokarmowego.
  • Ścinki z chleba tostowego polecam pozostawić do ususzenia, a następnie zblednować na proszek. Wówczas nic się nie zmarnuje, a takich okruszków można z powodzeniem używać jako bułki tartej.
  • Do farszu dodałam domowe ogórki konserwowe z kurkumą, które robiłam latem. Jeśli nie masz własnych przetworów, równie dobrze sprawdzą się też gotowe przetwory ze sklepu.
  • Łososia wędzonego na gorąco można zastąpić też wersją wędzoną na zimno lub tuńczykiem.
  • Ogórka można pokroić w cienkie plastry przy użyciu obieraczki Julienne. Jeśli takiej nie posiadasz, z powodzeniem zrobisz to również przy użyciu zwykłej obieraczki o szerokim ostrzu.
  • Do wykończenia kanapek choinek użyłam wykałaczek z gwiazdką, które doskonale pasują do tej wersji dania.
koreczki na boże narodzenie

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Wędzony łosoś, choć dziś kojarzony z wykwintnymi przystawkami, był dawniej uznawany za jedzenie dla biedniejszych warstw społecznych w Skandynawii i Rosji.

Kanapki choinki - przepis i lista składników:

  • 110 g serka kremowego serka kanapkowego
  • 125 g pszennego chleba tostowego
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 110 g ogórka zielonego
  • koperek
  • 40 g ogórków konserwowych z kurkumą
  • 70 g łososia wędzonego na gorąco
  • sól, pieprz

Kanapki choinki - przepis i sposób przygotowania:

  1. Z chleba tostowego przy pomocy kieliszka lub innego okrągłego naczynia wycinamy kółeczka. Z jednej kromki chleba powinniśmy otrzymać 4 krążki.
  2. Z serka, jogurtu, rozdrobnionego łososia, pokrojonego w kostkę ogórka i posiekanego koperku robimy farsz. Doprawiamy go solą i pieprzem.
  3. Farsz nakładamy pomiędzy krążki chleba tworząc kanapki.
  4. Ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Odciskamy je delikatnie za pomocą ręcznika papierowego, a następnie nadziewamy naprzemiennie na wykałaczki i zatykamy na nasze kanapeczki.

Bon apetit!

przystawki na świąteczny stół na boże narodzenie

Jeśli szukasz pomysłów z wykorzystaniem łososia, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.