Jeśli szukasz kulinarnego wyzwania i chcesz przygotować zdrowe, pyszne pieczone kotlety rybne, które zachwycą Twoje podniebienie, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj już teraz i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy obiad, to ten przepis na zapiekankę z kurczakiem z pewnością Ci się spodoba! Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci wiele czasu.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
CZAS CAŁKOWITY
35 minut
Porcje: 16
Z podanych proporcji uzyskasz 16 kotlecików. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W KOTLECIKU:
60
KCAL
3,5
WĘGLOWODANY
0,8 g
TŁUSZCZE
9,9 g
BIAŁKO
Pieczone kotlety rybne - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Filet z dorsza możesz znaleźć w większości supermarketów w dziale rybnym lub w skrzyniach z mrożonkami. Jeśli używasz świeżej ryby, wybieraj filety o jasnym, równomiernym kolorze i delikatnym zapachu. Ja użyłam mrożonych płatów i ważyłam rybę już po jej odmrożeniu.
Jeśli nie masz dorsza, możesz użyć innej chudej ryby, takiej jak morszczuk, mintaj czy miruna. Każda z tych ryb ma podobną strukturę i smak, co sprawia, że idealnie nadają się one do zastąpienia dorsza w różnych przepisach. Morszczuk jest delikatny i ma lekko słodki smak, a mintaj jest bardziej soczysty i miękki. Każda z tych ryb jest również łatwo dostępna i zazwyczaj tańsza niż dorsz.
Jeśli nie masz płatków kukurydzianych, możesz użyć panko lub kruszonej bułki tartej jako alternatywy. Panko, czyli japońska bułka tarta, jest lżejsza i bardziej chrupiąca niż tradycyjna bułka tarta, co sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem. Kruszona bułka tarta, natomiast, nadaje się do większości przepisów, zapewniając podobną teksturę i smak jak płatki kukurydziane.
Filety z ryby rozdrobniłam w Thermomixie. Z powodzeniem możesz jednak użyć w tym celu również blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
Kotleciki najlepiej piec na kratce, dzięki temu będą bardziej chrupiące.