Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
CZAS CAŁKOWITY
70 minut
Porcje: 6
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji dania. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
526
KCAL
39,8 g
WĘGLOWODANY
16,1 g
TŁUSZCZE
53,5 g
BIAŁKO
Domowy kapsalon - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, które powstało w Rotterdamie. Składa się z warstwy frytek, przykrytej kebabem z kurczaka lub wołowiny, posypanej tartym serem i zapiekanej, aż ser się roztopi. Następnie dodaje się sałatkę z sałaty, pomidora, ogórka i cebuli oraz sosy, takie jak czosnkowy i sambal. Tradycyjnie kapsalon jest podawany w aluminiowej tacce, która pomaga utrzymać ciepło potrawy i umożliwia łatwe zapiekanie. To sycące danie jest idealne na obiad lub kolację.
- Zamiast samodzielnie przygotowywać frytki, możesz użyć tych mrożonych. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, kaloryczność przelicz na podstawie wagi mrożonych frytek podanej na opakowaniu.
- Frytki w takiej ilości, jakiej użyłam, najlepiej jest piec na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, żeby były ułożone luźno. Dzięki temu wyjdą chrupiące.
- Frytki możesz również przygotować w sposób tradycyjny, na oleju, jednak wtedy kaloryczność dania będzie wyższa.
- Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka lub mięsem z ud kurczaka bez skóry. Zmieni się jednak nieco kaloryczność całego dania.
- Przy przygotowaniu mojego kapsalona użyłam gotowej mieszanki przypraw Kebab Shaorma, jednak możesz taką mieszankę przygotować samodzielnie. Będziesz do tego potrzebować kuminu, słodkiej papryki, kurkumy, granulowanego czosnku, soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Jeśli nie masz airfryera, mięso możesz upiec również w piekarniku lub usmażyć na patelni.
-
Kapsalon można zapiekać w całości na dużej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Możesz również podzielić go na porcje w osobnych naczyniach, tak jak ja to zrobiłam. Można również użyć aluminiowych foremek, w których kapsalon jest tradycyjnie podawany. Jednak moim zdaniem, lepiej smakuje pieczony w szklanym lub ceramicznym naczyniu, które zapewnia pełniejszy aromat potrawy.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Kapsalon jest znany ze swojej wysokiej kaloryczności. Jest to bardzo sycące danie, które często jest wybierane jako szybki i obfity posiłek, zwłaszcza po długiej nocy spędzonej na imprezowaniu. W mojej wersji, jest zdecydowanie mniej kalorii niż w tradycyjnej wersji!
Domowy kapsalon - przepis i lista składników:
Frytki:
- 1200 g ziemniaków
- 25 ml oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, papryka słodka, granulowana cebula
- 1150 g fileta z kurczaka
- przyprawa kebab shaorma lub kumin, słodka papryka, kurkuma, granulowany czosnek, sól, pieprz i ostra papryka
- 80 g sałaty
- 140 g papryki czerwonej
- 160 g pomidorków koktajlowych
- 200 g kiszonych ogórków
- 60 g kukurydzy
- 50 g jogurtu greckiego
- 45 g majonezu wegańskiego (użyłam GoWege z Biedronki)
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, posiekany pęczek koperku
- 180 g ketchupu keto bez dodatku cukru (użyłam Roleski sycylijski)
- 150 g tartej mozzarelli

Domowy kapsalon - przepis i sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w słupki.
- Polej je oliwą z oliwek oraz dopraw mieszanką przypraw.
- Rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, tak, aby stanowiło gotowe kęsy.
- Zamarynuj mięso w przyprawie kebab shaorma i zostaw w lodówce przez minimum 30 minut (najlepiej kilka godzin).
- Piecz w airfryerze 20 minut w 190 stopniach, mieszając co kilka minut, aby upiekło się równomiernie.
- Na dno naczynka do zapiekania włóż upieczone frytki.
- Posyp je tartą mozzarellą i polej ketchupem.
- Dodaj upieczone mięso z kurczaka.
- Zapiekaj 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj sałatę, paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Dodaj do pozostałych warzyw kukurydzę.
- Do sałatki przygotuj sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
- Dodaj sos do sałatki i całość wymieszaj razem.
- Gotowy kapsalon podawaj z przygotowaną w ten sposób sałatką.

Bon apetit!