Domowy kapsalon

Szukasz propozycji na niezwykły obiad? Wypróbuj mój przepis na domowy kapsalon, który z pewnością poruszy twoje kubki smakowe!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

frytki, sałatka, mięso, domowy kebab
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

70 minut

Porcje: 6

Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji dania. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

526

KCAL

39,8 g

WĘGLOWODANY

16,1 g

TŁUSZCZE

53,5 g

BIAŁKO

Domowy kapsalon - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, które powstało w Rotterdamie. Składa się z warstwy frytek, przykrytej kebabem z kurczaka lub wołowiny, posypanej tartym serem i zapiekanej, aż ser się roztopi. Następnie dodaje się sałatkę z sałaty, pomidora, ogórka i cebuli oraz sosy, takie jak czosnkowy i sambal. Tradycyjnie kapsalon jest podawany w aluminiowej tacce, która pomaga utrzymać ciepło potrawy i umożliwia łatwe zapiekanie. To sycące danie jest idealne na obiad lub kolację.
  • Zamiast samodzielnie przygotowywać frytki, możesz użyć tych mrożonych. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, kaloryczność przelicz na podstawie wagi mrożonych frytek podanej na opakowaniu.
  • Frytki w takiej ilości, jakiej użyłam, najlepiej jest piec na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, żeby były ułożone luźno. Dzięki temu wyjdą chrupiące.
  • Frytki możesz również przygotować w sposób tradycyjny, na oleju, jednak wtedy kaloryczność dania będzie wyższa.
  • Filet z kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka lub mięsem z ud kurczaka bez skóry. Zmieni się jednak nieco kaloryczność całego dania.
  • Przy przygotowaniu mojego kapsalona użyłam gotowej mieszanki przypraw Kebab Shaorma, jednak możesz taką mieszankę przygotować samodzielnie. Będziesz do tego potrzebować kuminu, słodkiej papryki, kurkumy, granulowanego czosnku, soli, pieprzu i ostrej papryki.
  • Jeśli nie masz airfryera, mięso możesz upiec również w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  • Kapsalon można zapiekać w całości na dużej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Możesz również podzielić go na porcje w osobnych naczyniach, tak jak ja to zrobiłam. Można również użyć aluminiowych foremek, w których kapsalon jest tradycyjnie podawany. Jednak moim zdaniem, lepiej smakuje pieczony w szklanym lub ceramicznym naczyniu, które zapewnia pełniejszy aromat potrawy.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Kapsalon jest znany ze swojej wysokiej kaloryczności. Jest to bardzo sycące danie, które często jest wybierane jako szybki i obfity posiłek, zwłaszcza po długiej nocy spędzonej na imprezowaniu. W mojej wersji, jest zdecydowanie mniej kalorii niż w tradycyjnej wersji!

Domowy kapsalon - przepis i lista składników:

Frytki:
  • 1200 g ziemniaków
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, papryka słodka, granulowana cebula
Mięso:
  • 1150 g fileta z kurczaka
  • przyprawa kebab shaorma lub kumin, słodka papryka, kurkuma, granulowany czosnek, sól, pieprz i ostra papryka
Sałatka:
  • 80 g sałaty
  • 140 g papryki czerwonej
  • 160 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 60 g kukurydzy
Sos:
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 45 g majonezu wegańskiego (użyłam GoWege z Biedronki)
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, posiekany pęczek koperku
Dodatkowo:

Domowy kapsalon - przepis i sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w słupki.
  2. Polej je oliwą z oliwek oraz dopraw mieszanką przypraw.
  3. Rozłóż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  4. Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, tak, aby stanowiło gotowe kęsy.
  5. Zamarynuj mięso w przyprawie kebab shaorma i zostaw w lodówce przez minimum 30 minut (najlepiej kilka godzin).
  6. Piecz w airfryerze 20 minut w 190 stopniach, mieszając co kilka minut, aby upiekło się równomiernie.
  7. Na dno naczynka do zapiekania włóż upieczone frytki.
  8. Posyp je tartą mozzarellą i polej ketchupem.
  9. Dodaj upieczone mięso z kurczaka.
  10. Zapiekaj 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  11. W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj sałatę, paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Dodaj do pozostałych warzyw kukurydzę.
  12. Do sałatki przygotuj sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek  i posiekany koperek.
  13. Dodaj sos do sałatki i całość wymieszaj razem.
  14. Gotowy kapsalon podawaj z przygotowaną w ten sposób sałatką.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na słone posiłki, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.