Zupa krem z papryki

Szukasz smacznej i pożywnej opcji na obiad? Krem z papryki to idealna propozycja! To lekkie, ale sycące danie, które dostarczy nie tylko witamin, ale i energii na resztę dnia. Świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujesz szybkiego, a jednocześnie zdrowego posiłku!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słono:

Kremowa zupa paprykowa z dodatkiem śmietanki w ciemnej misce na czerwono zielonym tle z przyprawami
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

80 minut

ZUPA KREM Z PAPRYKI
Z podanych proporcji uzyskasz 2 porcje zupy. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

276

KCAL

51 g

WĘGLOWODANY

8 g

TŁUSZCZE

7 g

BIAŁKO

Zupa krem z papryki - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Ta wersja zupy będzie odpowiednia dla osób, które są na diecie bez nabiału i bez glutenu.

  • Papryka w tej zupie nadaje jej intensywny, lekko słodkawy smak. Jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo, papryka zawiera antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na zdrowie skóry.

  • Ziemniaki dodają zupie kremowości, co poprawia jej konsystencję. Jednocześnie zwiększają sytość ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są bogate w potas, który wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego.

  • Imbir wprowadza do zupy nie tylko lekko pikantny smak, ale także wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwzapalne. Najlepiej sprawdzi się tutaj świeży korzeń imbiru, ale jeśli go nie masz, możesz użyć również granulowanej wersji.

  • Mleczko kokosowe nadaje zupie paprykowej gładką, kremową konsystencję i subtelnie słodki posmak. Dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę mózgu i pomagają utrzymać odpowiedni poziom energii. Mleczko kokosowe jest również źródłem witaminy E, korzystnej dla zdrowia skóry.

  • Pamiętaj, że mleczko kokosowe jest dostępne na rynku w bardzo wielu wariantach, które różnią się między sobą kalorycznością.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Kremowa zupa paprykowa z pietruszką na wierzchu

Ciekawostka

Papryka, szczególnie czerwona, zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, co czyni ją doskonałym składnikiem wspierającym odporność.

Zupa krem z papryki - przepis i lista składników:

  • 290 g czerwonej papryki
  • 280 g marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • 15 g imbiru
  • 80 g mleczka kokosowego light
  • sól, pieprz, chilli
  • 800 ml wody
Zupa krem z papryki z mleczkiem kokosowym na wierzchu

Zupa krem z papryki - przepis i sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewki i ziemniaki, a następnie pokrój je na kawałki.
  2. Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją na mniejsze elementy.
  3. Ułóż marchewkę i paprykę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz warzywa przez około 40 minut.
  5. Po upieczeniu papryki, zdejmij z niej skórkę. Upieczone warzywa umieść wraz z ziemniakami w garnku i zalej je wodą. Dodaj również obrany, pokrojony imbir.
  6. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  7. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i chili.
  8. Zblenduj całość na gładki krem.
  9. Dodaj mleczko kokosowe a całość dobrze wymieszaj.
  10. Podawaj z kleksem z  mleczka kokosowego i posyp zupę natką pietruszki.

Bon apetit!

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z papryki

Jeśli szukasz pomysłów na zupy, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.