Ta wersja zupy będzie odpowiednia dla osób, które są na diecie bez nabiału i bez glutenu.
Papryka w tej zupie nadaje jej intensywny, lekko słodkawy smak. Jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo, papryka zawiera antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na zdrowie skóry.
Ziemniaki dodają zupie kremowości, co poprawia jej konsystencję. Jednocześnie zwiększają sytość ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są bogate w potas, który wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego.
Imbir wprowadza do zupy nie tylko lekko pikantny smak, ale także wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwzapalne. Najlepiej sprawdzi się tutaj świeży korzeń imbiru, ale jeśli go nie masz, możesz użyć również granulowanej wersji.
Mleczko kokosowe nadaje zupie paprykowej gładką, kremową konsystencję i subtelnie słodki posmak. Dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę mózgu i pomagają utrzymać odpowiedni poziom energii. Mleczko kokosowe jest również źródłem witaminy E, korzystnej dla zdrowia skóry.
- Pamiętaj, że mleczko kokosowe jest dostępne na rynku w bardzo wielu wariantach, które różnią się między sobą kalorycznością.