Zupa krem z marchewki

Poznaj mój przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z marchewki! To świetna propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym.

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zupa marchewkowa, zdrowe jedzenie
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

20 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4  porcje zupy. Jeśli chcesz ugotować jej więcej lub mniej, zachęcam do przeliczenia proporcji przy użyciu moich kalkulatorów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

236

KCAL

22,4 g

WĘGLOWODANY

11,9 g

TŁUSZCZE

12,9 g

BIAŁKO

Zupa krem z marchewki - co warto wiedzieć, zanim zaczniesz ją robić?

  • Jeśli nie masz rosołu, możesz użyć wywaru z bulionetki lub kostki rosołowej. Pamiętaj jednak, że najlepszy smak da klasyczny, wolno gotowany bulion.
  • Zamiast jogurtu greckiego możesz użyć śmietany.
  • Jeśli nie lubisz zbyt pikantnej zupy, możesz dodać mniej chilli lub całkowicie pominąć tę przyprawę.
  • Wyliczone makroskładniki dotyczą zupy podawanej z groszkiem ptysiowym. Możesz jednak podawać ją również z makaronem, grzankami albo pasztecikami, na które przepis znajduje się na początku tego wpisu.
  • Zupę robi się bardzo szybko, możesz więc przygotować ją dosłownie w 20 minut.
Marchewka na zupę marchewkową.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Zanim marchewka stała się popularnym wkuchni warzywem korzeniowym,  była uprawiana głównie ze względu na liście oraz nasiona.

Zupa krem z marchewki - lista składników:

  • 1 litr rosołu
  • 620 g marchewki
  • 1 cebula
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 15 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka erytrytolu
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 20 g groszku ptysiowego
Zupa krem z marchewki przepis

Zupa krem z marchewki - sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od pokrojoną marchewki i cebuli w kostkę.
  2. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy 2-3 minuty.
  3. Marchewkę zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. 
  4. Do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, erytrytol, curry i chilli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, po czym gotujemy jeszcze chwilę.
  5. Gotową zupę blendujemy na gładki krem i wykładamy do miseczek. Podajemy z kleksem z jogurtu greckiego, groszkiem ptysiowym inatką pietruszki.

Bon apetit!

Protip

Do zupy najlepiej użyć rosołu, który został z obiadu.

Fit zupa krem z marchewki. Przepis

Jeśli szukasz innych propozycji na słono, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.