Sałatka z indykiem na ziemniakach

Jeśli szukasz prostego i smacznego posiłku, sałatka z indyka na ziemniakach będzie strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso w połączeniu z chrupiącymi ziemniakami i aromatycznymi przyprawami zadowoli każde podniebienie. To idealne danie na sycący, a jednocześnie lekki obiad lub kolację – wypróbuj i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem indyka:

CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

40 minut

Porcje: 1

Z podanych proporcji uzyskasz 1 porcję. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

389

KCAL

33 g

WĘGLOWODANY

13 g

TŁUSZCZE

34 g

BIAŁKO

Sałatka z indykiem na ziemniakach - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Zamiast indyka, możesz użyć również fileta z kurczaka.
  • To danie z powodzeniem można przygotować w większej ilości i mieć od razu kilka porcji obiadu lub kolacji.
  • Paprykę możesz zastąpić innymi warzywami np. pomidorkami lub ogórkiem.
  • Jeśli dodasz do tego dania również ser, powstanie coś podobnego do kapsalonu.
  • Tego typu propozycje świetnie sprawdzają się jako tzw. Comfort food, gdyż łączą przyjemność płynącą z jedzenia fast foodów ze zbilansowanymi składnikami i zdrową obróbką termiczną.
  • Do sosu użyłam tutaj majonezu wegańskiego z Biedronki. Ma on zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczny majonez. Możesz zastąpić go również majonezem w wersji light.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Filet z indyka to jedno z najchudszych mięs – 100 g zawiera tylko około 100-110 kcal i aż 20-25 g białka, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej i sportowców.

Sałatka z indykiem na ziemniakach - przepis i lista składników:

  • 125 g fileta z indyka
  • 160 g ziemniaków
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 15 g rukoli
  • 70 g czerwonej papryki
  • 20 g majonezu wegańskiego
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz, koperek

Sałatka z indykiem na ziemniakach - przepis i sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach w Airfryerze lub 20 minut w tej samej temperaturze w piekarniku.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy na grube frytki. Doprawiamy solą, pieprzem chilli, słodką papryką, czosnkiem i curry. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach w piekarniku – czas będzie zależał od rodzaju ziemniaków, warto więc do nich zajrzeć podczas pieczenia.
  3. Z jogurtu, majonezu, soli, pieprzu i koperek tworzymy sos.
  4. Na dnie naczynka układamy upieczone ziemniaki, sos, upieczone mięso oraz pokrojoną kostkę paprykę z rukolą.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych przepisów na obiady, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.