Szparagi w cieście francuskim

Spróbuj szparagów w tej wersji, a nie pożałujesz! Połączenie boczku, ciasta francuskiego i świeżych szparagów to istna poezja smaku!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słone posiłki:

szparagi w cieście francuskim, przekąska, boczek,
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

30 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

235

KCAL

15,4 g

WĘGLOWODANY

15 g

TŁUSZCZE

9 g

BIAŁKO

Szparagi w cieście francuskim - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Użyłam tutaj gotowego ciasta francuskiego w standardowej wersji. Jeśli chcesz jeszcze trochę odchudzić tę przekąskę, możesz sięgnąć po ciasto francuskie w wersji light. Można je kupić w Lidlu.
  • Szparagi ważyłam już po oberwaniu twardych końcówek.
  • Polecam użyć tutaj bardzo cienkiego, chudego boczku. Zamiast niego świetnie sprawdzi się też szynka dojrzewająca np. delikatna lub szwarcwaldzka.
  • Zamiast 8 większych bułeczek możesz zrobić również 16 mniejszych przekąsek, które świetnie sprawdzą się na imprezę.
  • Takie wypieki traktuję jako posiłek rekreacyjny. Jeśli chcesz zjeść taką bułeczkę w ramach zbilansowanego posiłku, wystarczy dodać do niej nieco więcej białka i błonnika (np. kawałek pieczonego fileta z piersi kurczaka ze świeżymi warzywami).
szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Szparagi są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały. Zawierają witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Ponadto, są źródłem witaminy C, witaminy E, żelaza, foliantów i błonnika.

Szparagi w cieście francuskim - przepis i lista składników:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 300 g świeżych szparagów
  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g boczku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki tymianku
przepis na szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim - przepis i sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj i usuń z nich twarde końcówki.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 8 kwadratów. 80 g boczku pokrój w paseczki, a pozostałą część w drobną kostkę.
  3. Jajko, zblenduj z serkiem wiejskim i przyprawami, a następnie rozsmaruj na środku kwadratów z ciasta francuskiego. Następnie ułóż szparagi z paseczkami boczku i zaklej je ciastem. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp boczkiem.
  4. Piecz przez 18 minut w 220 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.

Bon apetit!

szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Jeśli szukasz innych przepisów na przekąski, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.