Placek jabłkowy

Jeśli tak jak ja uwielbiasz jabłka i szukasz pomysłu na przepis, w którym będą one grały pierwsze skrzypce, to musisz wypróbować ten prosty placek jabłkowy – pełen naturalnej słodyczy, lekki i idealny na każdą porę dnia!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na ciasta:

Placek z jabłkami, ciasto z jabłkami, maliny, jabłka
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

80 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

134

KCAL

22,1 g

WĘGLOWODANY

3,5 g

TŁUSZCZE

4,9 g

BIAŁKO

Placek jabłkowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do tego przepisu świetnie sprawdzą się soczyste jabłka, najlepiej o wyraźnym, lekko kwaśnym smaku.
  • Gotowy placek polecam jeść z jogurtem greckim lub skyrem – wówczas smakuje jeszcze lepiej, a dzięki dodatkowi skyra i orzechów, możemy stworzyć z jego udziałem pełnowartościowy, zbilansowany posiłek.
  • Jeśli masz nietolerancję laktozy lub białka mleka krowiego, mleko możesz zastąpić napojem roślinnym, np. migdałowym lub owsianym.
  • Mąka pełnoziarnista dodaje plackowi struktury i zwiększa jego wartość odżywczą. Jeśli chcesz, możesz użyć mąki bezglutenowej, takiej jak mąka ryżowa lub owsiana, aby uniknąć stosowania glutenu.
  • Syrop klonowy dodaje ciekawego aromatu i dzięki temu placek smakuje jeszcze lepiej. Możesz go jednak zastąpić również miodem lub pominąć. Ze względu na bardzo dużą zawartość jabłek, placek i tak jest bardzo słodki.
  • Placek piekłam w keksówce o długości 24 cm.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Pierwsze przepisy na desery z jabłkami pojawiły się już w średniowiecznej Europie.

Placek jabłkowy - przepis i lista składników:

  • 800 g jabłek
  • 4 jajka
  • 110 ml mleka 2% tłuszczu
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 ml syropu klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon

Placek jabłkowy - przepis i sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka i pokrój je na bardzo cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
  2. Jajka utrzyj na puszystą masę, a następnie dodaj do nich mleko, mąkę, syrop klonowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Za pomocą łyżki wazowej wylej część masy na dno foremki. Na masie ułóż warstwę plasterków jabłek na masie.
  4. Powtarzaj naprzemiennie warstwy: masa, jabłka, aż skończą się składniki.
  5. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na desery, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.