Z podanych w przepisie proporcji uzyskasz 8 porcji ciasta ze śliwkami. Jeśli chcesz uzyskać inną objętość wypieku, zachęcam do przeliczenia proporcji.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI
311
KCAL
39,9 g
WĘGLOWODANY
10 g
TŁUSZCZE
15,7 g
BIAŁKO
fit ciasto ze śliwkami - sprawdź, co warto wiedzieć:
Do pieczenia ciasta polecam użyć foremki silikonowej lub ceramicznej. Blaszki metalowe często powodują, że ciasto nie jest tak apetyczne, jak te pieczone wformie z silikonu lub ceramicznej.
Ja piekłam moje ciasto w okrągłej foremce o średnicy 22 cm. Jeśli nie masz takiej foremki, sprawdź w moim przeliczniku foremek do ciasta, jakiej możesz użyć zamiennie.
Ten przepis na fit ciasto zawiera śliwki, jednak możesz użyć innych owoców takich jak jagody, truskawki, borówki, gruszki czy jabłka.
Użyłam dziś mrożonych śliwek, jednak świeże sprawdzą się tutaj równie dobrze.
Do wykonania ciasta wykorzystałam duże jajka. 3 sztuki ważyły u mnie 165 g.
Możesz dodać do ciasta więcej oleju, aby było bardziej wilgotne, jednak wówczas będzie ono też bardziej kaloryczne.
Jeśli nie masz oleju, możesz zastąpić go rozpuszczonym masłem.
W tym przepisie na fit ciasto możesz pominąć odżywkę białkową. Dodaj wówczas nieco więcej mąki. Możesz również użyć odżywki w innym smaku np. białej czekolady.
Jeśli lubisz słodsze wypieki, możesz dodać do ciasta więcej erytrytolu lub innego słodzika.
Pamiętaj, że rozkład makroskładników i kaloryczność ciasta, może się różnić w zależności od tego, jakich składników użyjesz. Podane wartości odżywcze opierają się na użytych przeze mnie produktach.
Super przepis! Robiłam na kefirze i wyszedł mega ale drugi raz chciałabym zrobic na jogurcie bez laktozy zamiast kefiru- co Pani o tym myśli?
Pozdrawiam 🙂
Super przepis! Robiłam na kefirze i wyszedł mega ale drugi raz chciałabym zrobic na jogurcie bez laktozy zamiast kefiru- co Pani o tym myśli?
Pozdrawiam 🙂