Najprostszy sernik

Szukasz lekkiego i szybkiego deseru, który zadowoli Twoje kubki smakowe bez wyrzutów sumienia? Wypróbuj ten prosty sernik – idealny na każdą okazję i gotowy w mgnieniu oka!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na serniki:

Najprostszy fit sernik jak u mamy
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

50 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje ciasta. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

212

KCAL

16,5 g

WĘGLOWODANY

8,5 g

TŁUSZCZE

17,2 g

BIAŁKO

Najszybszy sernik - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jeśli zależy ci na lekkim serniku, wybierz twaróg o gładkiej konsystencji, który nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Ja użyłam twarogu sernikowego Delikate, ponieważ jest odpowiednio kremowy, a jednocześnie nie obciąża ciasta, co pozwala zachować jego delikatną strukturę, bez nadmiaru kalorii.
  • Mleko spożywcze o 2% zawartości tłuszczu jest wystarczająco lekkie, a jednocześnie doda sernikowi odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby można zastąpić je napojem roślinnym, na przykład mlekiem migdałowym lub owsianym.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszystą konsystencję, warto rozdzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z resztą składników. To sprawi, że sernik będzie lekki jak chmurka, a jednocześnie bogaty w smaku. Nie jest to jednak konieczne i nawet pomijając ten krok, sernik wychodzi przepyszny!
  • Po upieczeniu ciasto powinno odpocząć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około godzinę, aby stopniowo ostygło. To kluczowy krok, który zapewnia idealną strukturę.
  • Nie martw się, jeśli sernik urośnie i pęknie. Tak może się zdarzyć, jeśli zbyt mocno napowietrzysz ciasto.
  • Jeśli chcesz dodatkowo ozdobić sernik, możesz posypać go wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami, takimi jak maliny czy truskawki. Dzięki temu ciasto nie tylko będzie wyglądało efektownie, ale również zyska na smaku! Pamiętaj jednak o tym, że owoce mogą rozwodnić ciasto, co wpłynie na strukturę sernika.
  • Sernik piekłam w foremce 20×20 cm.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Pierwszy przepis na sernik pochodzi z około 230 roku n.e. Grecy podawali go sportowcom podczas igrzysk olimpijskich, jako źródło energii.

Najszybszy sernik - przepis i lista składników:

Najszybszy sernik - przepis i sposób przygotowania:

  1. W misce umieść twaróg sernikowy, mleko, jajka, słodzik oraz proszek budyniowy. Miksuj przez chwilę – tylko do połączenia składników.
  2. Przelej masę do foremki.
  3. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na desery, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.