
CZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
CZAS CAŁKOWITY
60 minut
Porcje: 8
Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
276
KCAL
39 g
WĘGLOWODANY
4 g
TŁUSZCZE
22 g
BIAŁKO
Fit ciasto na święta - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Podane w przepisie proporcje będą odpowiednie dla tortownicy lub rantu o średnicy 20 cm.
- Użyj czystej i suchej miski oraz trzepaczek do ubijania białek. Nawet niewielka ilość tłuszczu lub wilgoci może utrudnić uzyskanie sztywnej piany.
- Delikatnie mieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia z ubitymi jajkami, aby nie stracić napowietrzenia. Możesz użyć szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Użyj świeżych jabłek, najlepiej lekko kwaśnych, które dobrze się prażą.
- Do tego przepisu używamy Skra z kubeczka – wersja pitna będzie zbyt rzadka.
- Upewnij się, że skyr jest w temperaturze pokojowej, aby uniknąć grudek podczas łączenia z żelatyną.
- Rozpuszczając żelatynę, unikaj zagotowania, ponieważ może to spowodować, że straci ona swoje właściwości. Dodawaj ją powoli do masy serowej, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
- Po złożeniu wszystkich warstw, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby warstwy dobrze się ze sobą związały i ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Istnieje ponad 7 500 odmian jabłek na świecie, co oznacza, że każdego dnia przez 20 lat możesz próbować innej odmiany. 🍎
Fit ciasto na święta - przepis i lista składników:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 50 g erytrytolu
- 30 g proszku budyniowego (waniliowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pipetka aromatu waniliowego ze słodzikiem
- 820 g pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki (ważyłam po obraniu jabłek – użyłam 7 sztuk)
- 2 łyżeczki cynamonu
- Sok z połowy cytryny + pół szklanki wody
- Kilka kropelek aromatu waniliowego ze słodzikiem
- 2 opakowania galaretki bez cukru cytrynowej lub jabłkowej (użyłam Celiko – w sumie 28 g galaretki)
- 1000 g skyra waniliowego w temperaturze pokojowej
- 1 pipetka aromatu waniliowego ze słodzikiem
- 10 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody
- 3 kostki czekolady bez cukru (do starcia)

Fit ciasto na święta - przepis i sposób przygotowania:
- Erytrytol mielimy na puder.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy aromat waniliowy i erytrytol.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
- Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy masę do foremki.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
- Kiedy biszkopt wystygnie, ścinamy z wierzchu górkę, jeśli nam wyrosła.
- Jabłka prażymy na patelni, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i aromat.
- Kiedy owoce zmiękną, dodajemy pół szklanki wody i wsypujemy galaretki.
- Wyłączamy palnik i mieszamy do rozpuszczenia proszku.
- Kiedy masa ostygnie, przekładamy ją na biszkopt.
- Serki mieszamy razem z aromatem.
- Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, w razie potrzeby podgrzewamy w mikrofalówce, ale nie gotujemy.
- Dodajemy żelatynę do serków cały czas mieszając.
- Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i ładnie wykładamy na warstwę jabłkową.
- Posypujemy startą czekoladą.
- Chłodzimy w lodówce.
Bon apetit!
