
CZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
CZAS CAŁKOWITY
140 minut
Porcje: 16
Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji deseru. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
253
KCAL
14,5 g
WĘGLOWODANY
17,8 g
TŁUSZCZE
9,5 g
BIAŁKO
Fit sernik Rafaello - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
- Upewnij się, że wszystkie składniki na masę sernikową są w temperaturze pokojowej. To ułatwi ich łączenie i zapewni lepszą konsystencję masy serowej.
- Podczas mieszania składników masy serowej, unikaj nadmiernego miksowania, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza, co może spowodować pęknięcia sernika podczas pieczenia.
- Wybierz tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Alternatywnie możesz użyć również silikonowej foremki.
- Ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej, którą możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli masz piekarnik parowy, wystarczy użyć tej funkcji. Jeśli posiadasz inną wersję piekarnika, blachę z sernikiem umieść na środkowej półce, a niżej wstaw drugą blachę wypełnioną wodą. Możesz również obłożyć tortownicę folią aluminiową i wstawić bezpośrednio w blachę wypełnioną wodą.
- Po upieczeniu, pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Stopniowe schładzanie jest kluczowe, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą powodować pęknięcia.
- Kaloryczność ciasta była liczona na podstawie użytych przeze mnie składników. Jeśli użyjesz produktów innych firm, może się ona nieco różnić. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę w szczególności na wybierany twaróg oraz mleczko kokosowe – tutaj kaloryczności często znacznie się różnią.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności
-
Pakiet 240 przepisów (3 x Meal Prep + Jem Fit z Pudełek)
239,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – pakiet 3 e-booków – jadłospis na 90 dni
189,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit Meal Prep – jadłospis na 30 dni, cz. 3
79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Jem Fit z pudełek: na słodko i na słono
49,00 zł – 79,00 złWybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Palmy kokosowe mogą żyć i owocować przez 60-80 lat, produkując rocznie od 50 do 200 orzechów w zależności od odmiany i warunków uprawy.
Fit sernik Rafaello - przepis i lista składników:
Spód:
- 100 g herbatników
- 40 g masła
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Delicate z Biedronki)
- 160 ml mleczka kokosowego Real Thai
- 2 jajka
- 55 g proszku budyniowego o smaku kokosowym lub waniliowym
- 2 pipetki aromatu słodzącego o smaku wafelka kokosowego (użyłam z Funkyflavors)
Wierzch:
- 400 ml mleczka kokosowego Light (kupiłam w Lidlu)
- kilka kropli aromatu słodzącego
- 7 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody
- 60 g wiórków kokosowych
- 20 g płatków migdałów
- 8 pralinek Raffaello

Fit sernik Rafaello - przepis i sposób przygotowania:
- Przygotowanie spodu:
- Herbatniki zmiksuj na pył.
- Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
- Wypełnij masą dno foremki o średnicy 22 cm.
- Wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowanie masy twarogowej:
- Twaróg sernikowy, mleczko kokosowe, jajka, proszek budyniowy i aromat słodzący dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Nałóż masę twarogową na schłodzony spód z herbatników.
- Pieczenie sernika:
- Foremkę z sernikiem umieść w kąpieli wodnej,
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 70 minut.
- Po upieczeniu, pozostaw sernik do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
- Przygotowanie polewy:
- Mleczko kokosowe kilkoma kroplami aromatu słodzącego.
- Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Nakładanie polewy:
- Ostudzony sernik wyjmij z foremki.
- Wylej na niego przygotowaną polewę kokosową.
- Posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
- Dekorowanie:
- Pralinki Raffaello przekrój na pół.
- Ułóż połówki pralinek na wierzchu sernika.
- Chłodzenie:
- Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, aby polewa stężała i smaki się przegryzły.
Bon apetit!
