Fit sernik Rafaello

Masz ochotę na coś słodkiego, ale wolisz lżejsze wersje popularnych smakołyków? Wypróbuj mój fit sernik Rafaello – gwarantuję, że zakochasz się w jego smaku!😍

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na desery:

fit sernik rafaello
CZAS PRZYGOTOWANIA 

50 minut

CZAS CAŁKOWITY

140 minut

Porcje: 16

Z podanych proporcji uzyskasz 16 porcji deseru. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

253

KCAL

14,5 g

WĘGLOWODANY

17,8 g

TŁUSZCZE

9,5 g

BIAŁKO

Fit sernik Rafaello - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Upewnij się, że wszystkie składniki na masę sernikową są w temperaturze pokojowej. To ułatwi ich łączenie i zapewni lepszą konsystencję masy serowej.
  • Podczas mieszania składników masy serowej, unikaj nadmiernego miksowania, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza, co może spowodować pęknięcia sernika podczas pieczenia.
  • Wybierz tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Alternatywnie możesz użyć również silikonowej foremki.
  • Ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej, którą możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli masz piekarnik parowy, wystarczy użyć tej funkcji. Jeśli posiadasz inną wersję piekarnika, blachę z sernikiem umieść na środkowej półce, a niżej wstaw drugą blachę wypełnioną wodą. Możesz również obłożyć tortownicę folią aluminiową i wstawić bezpośrednio w blachę wypełnioną wodą.
  • Po upieczeniu, pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Stopniowe schładzanie jest kluczowe, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą powodować pęknięcia.
  • Kaloryczność ciasta była liczona na podstawie użytych przeze mnie składników. Jeśli użyjesz produktów innych firm, może się ona nieco różnić. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę w szczególności na wybierany twaróg oraz mleczko kokosowe – tutaj kaloryczności często znacznie się różnią.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Palmy kokosowe mogą żyć i owocować przez 60-80 lat, produkując rocznie od 50 do 200 orzechów w zależności od odmiany i warunków uprawy.

Fit sernik Rafaello - przepis i lista składników:

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 40 g masła

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Delicate z Biedronki)
  • 160 ml mleczka kokosowego Real Thai
  • 2 jajka
  • 55 g proszku budyniowego o smaku kokosowym lub waniliowym
  • 2 pipetki aromatu słodzącego o smaku wafelka kokosowego (użyłam z Funkyflavors)

Wierzch:

    • 400 ml mleczka kokosowego Light (kupiłam w Lidlu)
    • kilka kropli aromatu słodzącego
    • 7 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody
    • 60 g wiórków kokosowych
    • 20 g płatków migdałów
    • 8 pralinek Raffaello

Fit sernik Rafaello - przepis i sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie spodu:
    • Herbatniki zmiksuj na pył.
    • Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
    • Wypełnij masą dno foremki o średnicy 22 cm.
    • Wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Przygotowanie masy twarogowej:
    • Twaróg sernikowy, mleczko kokosowe, jajka, proszek budyniowy i aromat słodzący dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
    • Nałóż masę twarogową na schłodzony spód z herbatników.
  3. Pieczenie sernika:
    • Foremkę z sernikiem umieść w kąpieli wodnej,
    • Piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
    • Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 70 minut.
    • Po upieczeniu, pozostaw sernik do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  4. Przygotowanie polewy:
    • Mleczko kokosowe  kilkoma kroplami aromatu słodzącego.
    • Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  5. Nakładanie polewy:
    • Ostudzony sernik wyjmij z foremki.
    • Wylej na niego przygotowaną polewę kokosową.
    • Posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
  6. Dekorowanie:
    • Pralinki Raffaello przekrój na pół.
    • Ułóż połówki pralinek na wierzchu sernika.
  7. Chłodzenie:
    • Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, aby polewa stężała i smaki się przegryzły.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na słodko, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.