deser malinowo-cytrynowy

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z płatków ryżowych, polecam wypróbować ten deser! Jestem przekonana, że subtelne połączenie maliny i cytryny z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na desery:

deser z płatków ryżowych z malinami i skórką cytryny oraz masłem orzechowym
CZAS PRZYGOTOWANIA 

5 minut

CZAS CAŁKOWITY

15 minut

Z podanych proporcji uzyskasz 2 porcje deseru. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

408

KCAL

47.4 g

WĘGLOWODANY

15.3 g

TŁUSZCZE

19.7 g

BIAŁKO

Deser malinowo cytrynowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Skyr pitny ma za zadanie zwiększyć zawartość białka w tym przepisie. Możesz użyć też wersji waniliowej, jeśli preferujesz słodsze desery.

  • Skyr dodajemy po wyłączeniu palnika i nie należy go gotować. Zawartość białka w deserze malinowo-cytrynowym możesz zwiększyć również dodając do niego odżywkę białkową. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, to polecam dodać więcej napoju roślinnego.
  • Napój roślinny Go Vege to dobra baza do gotowania płatków. Zastąpisz go każdym innym napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. W większych marketach bez problemu znajdziesz kilka opcji wyboru. Pamiętaj, aby sprawdzać składy i wybierać opcje bez dodatku cukru. Napój możesz zastąpić również klasycznym mlekiem.
  • Płatki ryżowe szybko się gotują i robią mięciutkie – to idealna baza, gdy nie masz czasu. Szukaj ich w sklepach ze zdrową żywnością albo w większych marketach. Można je też zamówić przez internet.
  • Maliny dodają świeżości, koloru i lekko kwaskowatego przełamania. W sezonie warto sięgnąć po świeże, a poza nim sprawdzą się mrożone. Możesz też śmiało użyć innych sezonowych owoców.
  • Skórka z cytryny robi całą robotę, jeśli chodzi o aromat. Wystarczy trochę startej skórki, by deser pachniał obłędnie. Użyj świeżej cytryny (sparzonej wrzątkiem).

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Fit cytrynowo-malinowy deser

Ciekawostka

Skórka cytryny zawiera aż 2–3 razy więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ!

Deser malinowo-cytrynowy - przepis i lista składników:

  • 300 g skyru pitnego naturalnego

  • 250 ml napoju roślinnego (użyłam owsianego Go Wege)

  • 80 g płatków ryżowych

  • 60 g malin

  • 30 g masła orzechowego

  • nieco skórki z cytryny

  • opcjonalnie słodzik
Cytrynowo-malinowy deser z polewą

Deser malinowo-cytrynowy - przepis i sposób przygotowania:

  1. Gotujemy płatki na napoju roślinnym.
  2. Dodajemy startą skórkę z cytryny i opcjonalnie słodzik.
  3. Gotujemy do miękkości płatków.
  4. Dodajemy Skyr i dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do miseczki.
  6. Polewamy masłem orzechowym.
  7. Dodajemy maliny na wierzch i gotowe!

Bon apetit!

Aksamitny deser cytrynowy

Jeśli szukasz pomysłów na słodko, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.