deser malinowo-cytrynowy

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z płatków ryżowych, polecam wypróbować ten deser! Jestem przekonana, że subtelne połączenie maliny i cytryny z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na desery:

deser z płatków ryżowych z malinami i skórką cytryny oraz masłem orzechowym
CZAS PRZYGOTOWANIA 

5 minut

CZAS CAŁKOWITY

15 minut

Z podanych proporcji uzyskasz 2 porcje deseru. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

408

KCAL

47.4 g

WĘGLOWODANY

15.3 g

TŁUSZCZE

19.7 g

BIAŁKO

Deser malinowo cytrynowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Skyr pitny ma za zadanie zwiększyć zawartość białka w tym przepisie. Możesz użyć też wersji waniliowej, jeśli preferujesz słodsze desery.

  • Skyr dodajemy po wyłączeniu palnika i nie należy go gotować. Zawartość białka w deserze malinowo-cytrynowym możesz zwiększyć również dodając do niego odżywkę białkową. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, to polecam dodać więcej napoju roślinnego.
  • Napój roślinny Go Vege to dobra baza do gotowania płatków. Zastąpisz go każdym innym napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. W większych marketach bez problemu znajdziesz kilka opcji wyboru. Pamiętaj, aby sprawdzać składy i wybierać opcje bez dodatku cukru. Napój możesz zastąpić również klasycznym mlekiem.
  • Płatki ryżowe szybko się gotują i robią mięciutkie – to idealna baza, gdy nie masz czasu. Szukaj ich w sklepach ze zdrową żywnością albo w większych marketach. Można je też zamówić przez internet.
  • Maliny dodają świeżości, koloru i lekko kwaskowatego przełamania. W sezonie warto sięgnąć po świeże, a poza nim sprawdzą się mrożone. Możesz też śmiało użyć innych sezonowych owoców.
  • Skórka z cytryny robi całą robotę, jeśli chodzi o aromat. Wystarczy trochę startej skórki, by deser pachniał obłędnie. Użyj świeżej cytryny (sparzonej wrzątkiem).

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Skórka cytryny zawiera aż 2–3 razy więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ!

Deser malinowo-cytrynowy - przepis i lista składników:

  • 300 g skyru pitnego naturalnego

  • 250 ml napoju roślinnego (użyłam owsianego Go Wege)

  • 80 g płatków ryżowych

  • 60 g malin

  • 30 g masła orzechowego

  • nieco skórki z cytryny

  • opcjonalnie słodzik

Deser malinowo-cytrynowy - przepis i sposób przygotowania:

  1. Gotujemy płatki na napoju roślinnym.
  2. Dodajemy startą skórkę z cytryny i opcjonalnie słodzik.
  3. Gotujemy do miękkości płatków.
  4. Dodajemy Skyr i dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do miseczki.
  6. Polewamy masłem orzechowym.
  7. Dodajemy maliny na wierzch i gotowe!

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na słodko, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.