Brakuje Ci pomysłu na lekkie i pyszne ciasto na świąteczny stół lub do niedzielnej kawy? Spróbuj mojego przepisu na fit roladę z wiśniami – pyszną i idealną na każdą okazję!
Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji fit rolady z wiśniami. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI
128
KCAL
11,3 g
WĘGLOWODANY
5,3 g
TŁUSZCZE
8,6 g
BIAŁKO
Fit rolada z wiśniami - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Frużelinę wiśniową warto zrobić na samym początku, bo będzie potrzebować chwili żeby zacząć zastygać.
Skyr możesz zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub serek o podobnej konsystencji. Jeśli wolisz bardziej owocowy smak, dodaj do niego trochę świeżych lub mrożonych owoców. Dzięki temu fit rolada z wiśniami zyska jeszcze więcej aromatu.
Jeśli nie masz wiśni, możesz je z powodzeniem zastąpić innymi owocami – zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Świetnie sprawdzą się maliny, truskawki czy borówki, które nadadzą deserowi przyjemny owocowy smak i lekkość. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić i odsączyć, żeby deser nie był zbyt wodnisty.
Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką lub deserową. Jeśli chcesz, żeby deser był zdrowszy, wybierz tę o wyższej zawartości kakao.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Ciasta rolady, popularne na całym świecie, wywodzą się z Europy, a ich pierwowzór można znaleźć w tradycyjnych kuchniach Austrii i Niemiec, gdzie znane były jako rolady biszkoptowe wypełnione dżemem lub kremem.
Fit rolada z wiśniami - przepis i lista składników:
Biszkopt:
4 g proszku do pieczenia
3 duże jajka
kilka kropli aromatu waniliowego ze słodzikiem
15 g kakao
30 g mąki pszennej
Krem:
260 g skyra pitnego o smaku malina-granat (Biedronka)
50 g wody
20 g żelatyny
100 g wiśni bez pestek mrożonych lub świeżych
Polewa:
10 ml mleka 2% tłuszczu
50 g czekolady mlecznej
5 g wiórków kokosowych
Fit rolada z wiśniami - przepis i sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy słodzik, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy masę, a następnie wykładamy ją na papier do pieczenia, formując prostokąt.
Pieczemy ciasto w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Po upieczeniu od razu zawijamy ciepły biszkopt w rulon.
Wiśnie gotujemy ze na małym ogniu.
Rozpuszczamy 5 g żelatyny w 20 ml wody i dodajemy do wiśni.
Odstawiamy masę wiśniową do ostygnięcia.
Skyr w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
Rozpuszczamy 10 g żelatyny w 30 ml wody i dodajemy do skyra, mieszając dokładnie.
Gdy masa zacznie tężeć, smarujemy nią rozwinięte ciasto.
Na krem wykładamy wiśnie, a następnie całość zwijamy w rulon.
Zawijamy roladę w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, a następnie polewamy nią roladę.
Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
Roladę przechowujemy w lodówce.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych propozycji na słodko, sprawdź również te przepisy: