Mięsne kąski w szynce

Jeśli szukasz pomysłu na lekkie i pyszne danie mięsne, które zastąpi Ci tradycyjne kotlety, to musisz spróbować moich mięsnych kąsków! Jestem pewna, że je pokochasz!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na dania mięsne:

przepis na mięsne kaski w szynce idealne na święta
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

30 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 14 kąsków. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W KĄSKU:

84

KCAL

0,5 g

WĘGLOWODANY

4,6 g

TŁUSZCZE

10,3 g

BIAŁKO

Mięsne kąski w szynce - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do przygotowania dania użyłam mięsa mielonego z indyka na kotlety z Biedronki. Na tej podstawie wyliczyłam również kaloryczność kąsków. Jeśli użyjesz innego mięsa, np. z Lidla, kaloryczność kąsków może się zmienić ze względu na różnicę w zawartości tłuszczu.
  • Jeśli masz dostęp do mięsa lepszej jakości, warto wykorzystać je do przygotowania kąsków. Możesz je kupić od lokalnego dostawcy lub skorzystać z oferty np. mięsnej paczki, a z kodem rabatowym JEMFIT10 otrzymasz 10% rabatu na pierwsze zamówienie.
  • Mięso z indyka możesz zastąpić również mięsem z kurczaka.
  • Kapustę pekińską warto posiekać na drobne kawałki.
  • Do upieczenia kąsków możesz użyć również piekarnika, choć wówczas będą one nieco mniej chrupiące. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem Aifryera, możesz zapoznać się z moim wpisem na ten temat. Tutaj znajdziesz również film z recenzją modelu, którego obecnie używam w swojej kuchni. 
  • To danie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jako szybka propozycja obiadowa, a także zachwyci Twoich gości podczas rodzinnych spotkań.
mięsne kąski w szynce na święta

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

To danie jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera tradycyjnej panierki ani mąki.

Mięsne kąski z szynką - przepis i lista składników:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 110 g kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • 160 g szynki dojrzewającej
  • sól, pieprz, oregano, czosnek 
mięsne kąski z szynką

Mięsne kąski w szynce - przepis i sposób przygotowania:

  1. Kapustę myjemy i osuszamy, a następnie drobno szatkujemy. 
  2. W misce umieszczamy mięso, przygotowaną wcześniej kapustę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Plasterki szynki dokładnie rozwijamy, a następnie nakładamy na nie farsz mięsny. Zawijamy i formujemy kulkę.
  4. Pieczemy w airfryerze 20 minut w 190 stopniach.
 

Bon apetit!

mięsne kulki

Jeśli szukasz pomysłów na świąteczne słodkości, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.