Fit tarta pomarańczowa

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i lekkie ciasto, które zachwyci Twoich gości to moja fit tarta pomarańczowa, będzie dokładnie tym, czego potrzebujesz!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na ciasta:

fit tarta z pomarańczami i czekoladą, ciasto na święta Bożego Narodzenia
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

60 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

250

KCAL

38 g

WĘGLOWODANY

8 g

TŁUSZCZE

8 g

BIAŁKO

Fit tarta pomarańczowa - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Ciasto piekłam w foremce do tarty o średnicy 22 cm.
  • Zamiast cukru, możesz dodać do kremu również słodzika, jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej fit.
  • Aby uniknąć wyrastania ciasta w foremce, nakłuj je widelcem, a następnie zasyp fasolą, aby uniknąć powstania bąbli.
  • W tym przepisie użyłam mleczka kokosowego light, które dostępne jest w Lidlu i na tej podstawie obliczyłam kaloryczność ciasta.
fit tarta pomarańczowo-czekoladowa

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Skórka pomarańczowa zawiera więcej błonnika niż miąższ pomarańczy, co czyni ją wartościowym składnikiem, np. w zdrowych batonach czy musli.

Fit tarta pomarańczowa - przepis i lista składników:

Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g miękkiego masła
  • 120 g skyra waniliowego bez laktozy
  • szczypta soli
Krem:
  • 40 g proszku budyniowego
  • Sok i skórka z 3 pomarańczy
  • 100 ml mleczka kokosowego light
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 30 g cukru
  • 8 g żelatyny + 20 ml wody
Polewa:
  • 20 g czekolady 80%

Fit tarta pomarańczowa - przepis i sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy spód do tarty. Rozwałkowujemy okrąg i wypełniamy ciastem foremkę. Nakłuwamy je widelcem, a następnie pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Opcjonalnie można zasypać tartę przed pieczeniem fasolą jaś, aby nie powstały na niej bąble, o czym pisałam w pierwszej części wpisu.
  2. Kiedy ciasto ostygnie, przystępujemy do robienia kremu. Zaczynamy od wyszorowania i sparzenia wrzątkiem pomarańczy. Następnie ścieramy z nich skórkę. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok.
  3. Uzyskany płyn wlewamy do rondelka i podgrzewamy razem ze skórką pomarańczy. Dodajemy cukier. W mleczku kokosowym wymieszanym z wodą rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy mieszankę do gotującego się soku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik.
  4. Ubijamy jajka na puszystą masę, a następnie dodajemy je do kremu. Podgrzewamy jeszcze kilka chwil mieszając, a następnie dodajemy żelatynę napęczniałą w wodzie. Po dodaniu żelatyny, nie gotujemy już masy.
  5. Przygotowany w ten sposób krem przelewamy na ciasto, po czym robimy na nim kleksy z rozpuszczonej czekolady. Przy użyciu patyczka robimy esy floresy.
  6. Przed podaniem chłodzimy ciasto przez minimum 4 godziny w lodówce.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na wypieki, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.