fit bigos

Bigos kojarzy Ci się z ciężkostrawną kuchnią staropolską, ale mimo wszystko uwielbiasz jego smak? Spróbuj mojej wersji z kurczakiem i sprawdź jak można zmodyfikować tradycyjne danie, aby było lżejsze i zdrowsze!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na dania mięsne:

przepis na fit bigos na święta
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

80 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4 duże porcje. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

276

KCAL

19,4 g

WĘGLOWODANY

12,1 g

TŁUSZCZE

21,8 g

BIAŁKO

Fit bigos - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Cebulę możesz podsmażać od razu w garnku, aby nie brudzić dodatkowej patelni. Alternatywie użyj później tej samej patelni do smażenia mięsa, co pozwoli uniknąć bałaganu w kuchni 🙂
  • Mięso z ud kurczaka bez problemu podsmażysz bez dodatku tłuszczu. Samo w sobie jest ono już bardziej tłuste niż np. filet z kurczaka.
  • Jeśli masz dostęp do mięsa lepszej jakości, warto wykorzystać je do fit bigosu. Możesz je kupić od lokalnego dostawcy lub skorzystać z oferty np. mięsnej paczki, a z kodem rabatowym JEMFIT10 otrzymasz 10% rabatu na pierwsze zamówienie. Dostępne są tam udka z kurczaka, które wystarczy wytrybować.
  • Aby wzbogacić smak bigosu możesz dodać do niego również suszone grzyby. Ja nie dodaję, bo domownicy za nimi nie przepadają.
  • Taki fit bigos możesz z powodzeniem przygotować w większej ilości i zawekować w słoiki. W takiej formie przechowasz go w lodówce nawet przez kilka tygodni.
fit bigos na święta

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Bigos to jedno z najstarszych polskich dań, którego historia sięga czasów średniowiecza. Początkowo był to sposób na wykorzystanie resztek mięsa i kiszonej kapusty, co sprawiało, że był popularny wśród chłopów i szlachty.

Fit bigos - przepis i lista składników:

  • 500 g mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 90 g cebuli
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 40 g suszonych śliwek
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka
fit bigos - przepis na święta

Fit bigos - przepis i sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodajemy do niej kapustę. Całość zalewamy gorącą wodą i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu.
  3. W między czasie kroimy w kostkę mięso z kurczaka, a następnie podsmażamy je na patelni. Kiedy będzie złociste, wrzucamy je do garnka z kapustą.
  4. Razem z mięsem do bigosu dodajemy passatę pomidorową, koncentrat, suszone śliwki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości kapusty.

Bon apetit!

przepis na fit bigos na święta

Jeśli szukasz pomysłów na świąteczne słodkości, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.