Lodowe Pralinki

Szukasz pomysłu na coś słodkiego i orzeźwiającego? Zatem koniecznie wypróbuj te pralinki! Jestem pewna, że podbiją Twoje serce!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na zimno:

lody truskawkowe w czekoladzie białej
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

200 minut

Porcje: 35

Z podanych proporcji uzyskasz 35 porcji pralinek. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość słodkości, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

75

KCAL

5,6 g

WĘGLOWODANY

2,6 g

TŁUSZCZE

0,7 g

BIAŁKO

Lodowe pralinki - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jeśli zależy ci na tym, aby słodkości były bezglutenowe, upewnij się, że używasz czekolady bez zawartości glutenu.
  • Jeśli chcesz, możesz użyć czekolady bez cukru, co pozwoli zaoszczędzić kilka kalorii. Nie jest to duża różnica, ale jeśli wolisz taką formę, równie dobrze możesz wykorzystać czekoladę bez cukru.
  • Ja najbardziej lubię używać czekolady Wedel lub Fincare z Lidla. Nie każda czekolada nadaje się do rozpuszczania. Robiłam kiedyś eksperyment z czekoladą Milka i zdecydowanie nie polecam jej rozpuszczać.
  • Pralinki możesz wykonać też z innymi owocami. Są przepyszne również z malinami!
  • Do wykonania pralinek będziesz potrzebować silikonowych foremek. Możesz użyć takich do kostek lodu. Ja używam jednej z części od foremki do cakepopsów.
lodowe pralinki

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Historia lodów sięga starożytności. Już w starożytnych Chinach, około 2000 lat temu, spożywano mieszankę mleka ryżowego, która była zamrażana w śniegu. Również w starożytnym Rzymie cesarz Neron kazał sprowadzać śnieg z gór, aby mieszać go z owocami i miodem.

Lodowe pralinki - przepis i lista składników:

  • 400 g truskawek
  • 250 g białej czekolady
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 20 g oleju kokosowego
  • 20 g mlecznej czekolady
domowe lodowe pralinki

Lodowe pralinki - przepis i sposób przygotowania:

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Dodajemy do nich wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy.
  2. Masę przekładamy do silikonowych foremek. A następnie umieszczamy je w zamrażarce na 2 godziny.
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Pralinki wyjmujemy z foremek, a następnie przy użyciu dwóch widelców obracamy je w czekoladzie.
  4. Gotowe pralinki wykładamy na deskę wyłożoną folią aluminiową i umieszczamy je w zamrażarce.
  5. Kiedy wszystkie pralinki zastygną, mleczną czekoladę umieszczamy w rękawie cukierniczym, który zanurzamy w gorącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna, odcinamy końcówkę rękawa i dekorujemy nasze pralinki.
  6. Gotowe słodkości przechowujemy w zamrażarce. Wyjmujemy je z niej kilka minut przed podaniem.

Bon apetit!

lody truskawkowe w czekoladzie białej

Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.