Sałatka z komosą ryżową

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, smaczną i zdrową sałatkę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Robi się ją w kilka chwil, a smak z pewnością Ci się spodoba!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słone posiłki:

feta, komosa ryżowa, sałatka
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

30 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje sałatki. Jeśli chcesz uzyskać inną ilość porcji, zachęcam do przeliczenia proporcji. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

252

KCAL

30 g

WĘGLOWODANY

10,9 g

TŁUSZCZE

10,4 g

BIAŁKO

Sałatka z komosą ryżową - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Możesz użyć dowolnego rodzaju komosy ryżowej. Ja użyłam czarnej.
  • Jeśli masz ochotę, dodaj do sałatki cząstki granatu, który doda jej ciekawego smaku.
  • Możesz użyć świeżej natki pietruszki lub wersji mrożonej.
  • Jeśli nie masz oliwy z oliwek, z powodzeniem zastąpisz ją również olejem rzepakowym, jednak smak sałatki będzie nieco inny.
  • Komosę ryżową znajdziesz w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Najtaniej na pewno będzie zamówić ją przez internet. Jak na produkt o tak dobrym makro, nie jest droga. Ja swoją zamówiłam na allegro.
sałatka z komosą ryżową

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Czy wiesz, że komosa ryżowa zawiera wszystkie dziewięć  aminokwasów egzogennych?

Sałatka z komosą ryżową - przepis i lista składników:

  • 125 g komosy ryżowej + 250 ml wody + pół łyżeczki soli
  • 300 g ogórka zielonego
  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera Favita półtłustego
Sos:
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
sałatka z serem feta i komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową - przepis i sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej komosę ryżową oraz sól. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy komosa wchłonie całą wodę – około 15 minut.
  2. Ogórka i paprykę kroimy w kosteczkę, a pomidorki przekrawamy na pół.
  3. Z soku z limonki, oliwy z oliwek i pieprzu robimy sos.
  4. Wszystkie składniki mieszamy razem, posypujemy pokruszonym serem i natką pietruszki.

Bon apetit!

sałatka z serem feta, pietruszką i komosą ryżową

Jeśli szukasz innych propozycji dań na słono, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.