Fit ślimaczki z ciasta francuskiego

Gotowe w kilka chwil i niesamowicie pyszne! Zachwycą Cię swoim smakiem, a jeden to tylko 111 kcal!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto, szynką i mozzarellą.
CZAS PRZYGOTOWANIA 

5 minut

CZAS CAŁKOWITY

25 minut

Porcje: 13

Z podanych proporcji uzyskasz 13 porcji przekąski. Jeśli chcesz przygotować inną ilość porcji, zachęcam do przeliczenia proporcji przy użyciu moich kalkulatorów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

111

KCAL

5,5 g

WĘGLOWODANY

5,6 g

TŁUSZCZE

8,5 g

BIAŁKO

Fit ślimaczki z ciasta francuskiego - co warto wiedzieć, zanim zaczniesz je robić?

  • Jako bazy do ślimaczków użyłam gotowego ciasta francuskiego w wersji light. Ma ono nieco mniej kalorii niż klasyczne ciasto francuskie. Swoje kupiłam w Lidlu.
  • W przepisie wykorzystałam bazyliowe Pesto Gusto Bello z Biedronki.
  • Możesz użyć dowolnej, chudej szynki wieprzowej lub drobiowej.
  • Jeśli chcesz, żeby Twoja przekąska była wege, możesz zastąpić szynkę suszonymi pomidorami lub ją pominąć.
  • Możesz użyć tartej mozzarelli light lub porwać kulkę mozzarelli na mniejsze kawałki jak ja.
  • Ślimaczki na wierzchu możesz posmarować również roztrzepanym jajkiem.
  • Jeśli chcesz upiec przekąski szybciej, zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Ślimaczki będą wówczas gotowe w 15 minut.
Ciasto francuskie posmarowane pesto bazyliowym, z szynką oraz mozzarellą.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciasto francuskie w rzeczywistości jest znane jako „pâte feuilletée”, co oznacza w języku francuskim „ciasto kruche”.

Fit ślimaczki z ciasta francuskiego - lista składników:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego light (275 g)
  • 40 g pesto
  • 150 g szynki
  • 100 g mozzarelli light
  • 1 łyżka mleka
Małe ciasteczka z ciasta francuskiego

Fit ślimaczki z ciasta francuskiego - sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie posmaruj pesto i poukładaj na nim pokrojoną w plasterki szynkę. Posyp całość mozzarellą.
  2. Zawiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój je na 13 kawałków.
  3. Ślimaczki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem.
  4. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 20 minut.

Bon apetit!

Protip

Ślimaczki możesz przed pieczeniem schłodzić 30 minut w lodówce i od razu przełożyć do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu lepiej wyrosną.

Fit przekąska z ciasta francuskiego na słono.

Jeśli szukasz innych propozycji na słono, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.