Z podanych proporcji uzyskasz bochenek o wadze około 930 g. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:
208
KCAL
35,3 g
WĘGLOWODANY
4,4 g
TŁUSZCZE
5,6 g
BIAŁKO
Przepis na chleb bezglutenowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Do przygotowania tego chleba potrzebujesz mieszanki różnych mąk. Polecam zamawiać je online, bo tak najłatwiej je znaleźć.
Zamiana jednego rodzaju mąki na inną zmieni strukturę chleba, więc nie polecam tego robić. Podane proporcje wychodzą świetnie, co przetestowałam podczas moich licznych prób z wypiekami chleba bezglutenowego. Przepis powstał właśnie w oparciu o nie.
Mąkę owsianą uzyskasz blendując suche płatki owsiane. Jeśli masz mocną nietolerancję glutenu lub celiakię, to wybieraj certyfikowane produkty z oznaczeniem bezglutenowym.
Psyllium jest konieczne, aby chleb bezglutenowy miał odpowiednią strukturę.
Skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to różne produkty i nie należy stosować ich zamiennie.
Jeśli masz ochotę dodać do chleba więcej ziaren lub inne nasionka, możesz to zrobić. Na pierwszy raz polecam jednak skorzystać z mojego bazowego przepisu na chleb bezglutenowy, aby ocenić, jak wypiek powinien wyglądać.
Chleb bezglutenowy piekę dla męża i od razu po upieczeniu studzę go na kratce. Polecam od razu go pokroić i włożyć do zamrażarki gotowe kromki, które będziemy wyciągać do jedzenia w kolejnych dniach. Dzięki temu, chleb dłużej zachowa świeżość.
Chleb bezglutenowy - przepis i sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Naczyńko przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
W czasie kiedy zaczyn wyrasta przygotuj sobie składniki na ciasto właściwe. Zmieszaj razem wszystkie mąki, ziarna oraz sól. Na koniec wraz z wyrośniętym zaczynem, dodaj ciepłą wodę i oliwę.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Polecam robić to drewnianą łyżką lub robotem planetarnym, gdyż ciasto będzie się kleić.
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na 50 minut. Polecam zostawić je na ten czas w piekarniku podgrzanym uprzednio do 40 stopni.
Po tym czasie przełóż ciasto do foremki. Przy użyciu zwilżonej łyżki wygładź wierzch.
Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z termoobiegiem.
Studź na kratce.
Bon apetit!
Jeśli szukasz pomysłów na słone wypieki, sprawdź również te przepisy: