Chleb bezglutenowy

Jeśli szukasz przepisu na sprawdzony, domowy chleb bezglutenowy, który nie będzie twardym gniotem, to ten przepis zdecydowanie musisz wypróbować!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na bezglutenowe wypieki:

przepis na domowy chleb bezglutenowy
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

120 minut

Z podanych proporcji uzyskasz bochenek o wadze około 930 g. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:

208

KCAL

35,3 g

WĘGLOWODANY

4,4 g

TŁUSZCZE

5,6 g

BIAŁKO

Przepis na chleb bezglutenowy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do przygotowania tego chleba potrzebujesz mieszanki różnych mąk. Polecam zamawiać je online, bo tak najłatwiej je znaleźć.
  • Zamiana jednego rodzaju mąki na inną zmieni strukturę chleba, więc nie polecam tego robić. Podane proporcje wychodzą świetnie, co przetestowałam podczas moich licznych prób z wypiekami chleba bezglutenowego. Przepis powstał właśnie w oparciu o nie.
  • Mąkę owsianą uzyskasz blendując suche płatki owsiane. Jeśli masz mocną nietolerancję glutenu lub celiakię, to wybieraj certyfikowane produkty z oznaczeniem bezglutenowym.
  • Psyllium jest konieczne, aby chleb bezglutenowy miał odpowiednią strukturę.
  • Skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to różne produkty i nie należy stosować ich zamiennie.
  • Jeśli masz ochotę dodać do chleba więcej ziaren lub inne nasionka, możesz to zrobić. Na pierwszy raz polecam jednak skorzystać z mojego bazowego przepisu na chleb bezglutenowy, aby ocenić, jak wypiek powinien wyglądać.
  • Chleb bezglutenowy piekę dla męża i od razu po upieczeniu studzę go na kratce. Polecam od razu go pokroić i włożyć do zamrażarki gotowe kromki, które będziemy wyciągać do jedzenia w kolejnych dniach. Dzięki temu, chleb dłużej zachowa świeżość.
  • Chleb piekłam w keksówce o długości 24 cm.
kromka domowego chleba bezglutenowego

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Brak glutenu sprawia, że wypieki szybko wysychają i twardnieją. Polecam mrozić je na świeżo.

Prosty chleb bezglutenowy - przepis i lista składników:

Zaczyn:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 10 g mąki owsianej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g psyllium
Chleb:

Chleb bezglutenowy - przepis i sposób przygotowania:

chleb bezglutenowy przepis domowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Naczyńko przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. W czasie kiedy zaczyn wyrasta przygotuj sobie składniki na ciasto właściwe. Zmieszaj razem wszystkie mąki, ziarna oraz sól. Na koniec wraz z wyrośniętym zaczynem, dodaj ciepłą wodę i oliwę.
  3. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Polecam robić to drewnianą łyżką lub robotem planetarnym, gdyż ciasto będzie się kleić.
  4. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na 50 minut. Polecam zostawić je na ten czas w piekarniku podgrzanym uprzednio do 40 stopni.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki. Przy użyciu zwilżonej łyżki wygładź wierzch.
  6. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z termoobiegiem.
  7. Studź na kratce.

Bon apetit!

przepis na domowy chleb bezglutenowy

Jeśli szukasz pomysłów na słone wypieki, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.