Domowe batony proteinowe

Szukasz zamiennika sklepowych batonów proteinowych, które naładowane są chemią? Musisz więc poznać mój przepis na domowe batony proteinowe bez sztucznych dodatków i bez odżywki białkowej!

Picture of Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na wysokobiałkowe słodkości:

batony proteinowe z twarogu
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

120 minut

Z podanych proporcji uzyskasz 12 batoników. Jeśli chcesz zrobić inną objętość dania, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

128

KCAL

15,5 g

WĘGLOWODANY

5,9 g

TŁUSZCZE

8,64 g

BIAŁKO

Domowe batony proteinowe - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Zamiast twarogu półtłustego możesz użyć wersji chudej.
  • Kaloryczność batonów liczyłam na podstawie jogurtu naturalnego, który zawierał 3% tłuszczu.
  • Erytrytol polecam kupować na allegro w większych opakowaniach, bo jest to bardziej opłacalne. Jego cena w marketach często jest dużo wyższa.
  • Jeśli chcesz, aby batony były bezglutenowe, użyj certyfikowanych produktów z odpowiednim oznaczeniem np. budyń bezglutenowy.
  • Mąkę kokosową również kupuję na allegro. Możesz ją zastąpić mąką migdałowa, ale trzeba dodać jej więcej i ma ona również wyższą kaloryczność.
  • Do batonów możesz dodać ulubione dodatki – nie muszą być to płatki migdałów.
  • Użyłam czekolady gorzkiej Fin Carre z Lidla 85% kakao. Jest dobra do rozpuszczania, a można ją kupić w dobrej cenie. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także czekolada 70% i więcej z Wedla.
  • Ciasto na batony piekłam w foremce 20×20 cm.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

domowe batony proteinowe z czekoladą i migdałami

Ciekawostka

Twaróg stanowi prawdziwe bogactwo białka – zawiera aż 18–20 g białka na 100 g, a przy tym ma niewiele kalorii!

Domowe batony proteinowe - przepis i lista składników:

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 4 duże jajka

  • 90 g erytrytolu

  • 60 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym lub kokosowym

  • 110 g mąki kokosowej

  • 25 g gorzkiej czekolady

  • 15 g płatków migdałów

domowe batony proteinowe bez odżywki

Domowe batony czekoladowe - przepis i sposób przygotowania:

  1. Twaróg, jajka, jogurt i erytrytol zblenduj razem na gładką masę.

  2. Do powstałej mieszanki dodaj proszek budyniowy i mąkę kokosową, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa mocno zgęstnieje ze względu na właściwości mąki kokosowej.
  3. Ciasto przekładamy do foremki 20×20 cm i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z foremki. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło, a następnie kroimy je na 12 prostokątów.
  5. Każdego batona polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów. Przechowujemy w lodówce.

Bon apetit!

Jeśli szukasz pomysłów na słodko, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon
        Produkty, które mogą Ci się spodobać:

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.