Wrapy do pracy

Jeśli znudziły Ci się klasyczne kanapki, spróbuj tego wrapa z ciasta filo! Jestem przekonana, że to doskonałe połączenie smaków i tekstur Cię zachwyci!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słono:

wrapy do pracy z kurczakiem i warzywami
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

40 minut

Porcje: 12

Z podanych proporcji uzyskasz 12 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

222

KCAL

27,4 g

WĘGLOWODANY

5,5 g

TŁUSZCZE

15,4 g

BIAŁKO

Wrapy do pracy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Aby uniknąć nadmiernej wilgotności cukinii w wrapie, warto ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię przy pomocy ściereczki lub ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar wody. Dzięki temu ciasto filo pozostanie chrupiące, a nadzienie nie rozmoknie. Innym sposobem będzie dłuższe podgrzewanie farszu – do momentu, aż nadmiar wody odparuje.
  • Danie to doskonale sprawdzi się jako szybki posiłek na wynos, który można podgrzać w piekarniku, mikrofalówce lub airfryerze. Doskonale smakuje również na zimno i jest u nas częstym wyborem, gdy jedziemy w dłuższą podróż samochodem, bo można zjeść je nawet za kierownicą, a są zdecydowanie lepszym wyborem, niż hot-dog ze stacji benzynowej.
  • Filet z kurczaka możesz pokroić w drobne kawałki lub zastąpić mięsem mielonym.
  • Do farszu możesz dodać również ulubione warzywa np. marchewkę, pietruszkę czy seler.
  • Ciasto filo możesz kupić w większych marketach typu Auchan czy Kaufland. Ja zazwyczaj kupuję je w Kauflandzie. Okazjonalnie pojawia się również w Lidlu i Biedronce, zazwyczaj gdy jest oferta kuchni greckiej.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Ciasto filo, wywodzące się z kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej, swoją nazwę zawdzięcza greckiemu słowu „phyllo,” oznaczającemu „liść.” Charakteryzuje się wyjątkowo cienkimi warstwami, które nadają potrawom lekkości i chrupkości.

Wrapy do pracy - przepis i lista składników:

  • 510 g ciasta filo
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 460 g cukinii
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 290 g passaty pomidorowej
  • 80 g sera
  • 45 g sosu sojowego
  • 40 g sosu teriyaki
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, chilli, sól, pieprz
wrapy do pracy z ciasta filo z kurczakiem i warzywami

Wrapy do pracy - przepis i sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony w drobną kostkę lub zmielony filet z kurczaka.
  2. Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj startą na tarce cukinię. Dopraw sosem sojowym i Teriyaki oraz przyprawami. Podgrzewaj do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską, a kiedy zmniejszy swoją objętość, dodaj passatę pomidorową.
  4. Arkusze ciasta filo składaj na pół, a następnie wykładaj na nie farsz. Dodaj starty ser i zawijaj na kształt sajgonek.
  5. Gotowe wrapy wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych przepisów na wynos, sprawdź również te przepisy:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


  1. Szukam ciasta filo na Allegro i najtańsze są za 12,50 za opakowanie 300 gr. Czy to jest mniej więcej to czego powinnam szukac do tych tortilli?
    Pytam bo piszę to w okresie szału na czekoladę Dubajską i co druga pozycja to nadzienie filo do tej czekolady.

Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.