Jeśli znudziły Ci się klasyczne kanapki, spróbuj tego wrapa z ciasta filo! Jestem przekonana, że to doskonałe połączenie smaków i tekstur Cię zachwyci!
Z podanych proporcji uzyskasz 12 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
222
KCAL
27,4 g
WĘGLOWODANY
5,5 g
TŁUSZCZE
15,4 g
BIAŁKO
Wrapy do pracy - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Aby uniknąć nadmiernej wilgotności cukinii w wrapie, warto ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię przy pomocy ściereczki lub ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar wody. Dzięki temu ciasto filo pozostanie chrupiące, a nadzienie nie rozmoknie. Innym sposobem będzie dłuższe podgrzewanie farszu – do momentu, aż nadmiar wody odparuje.
Danie to doskonale sprawdzi się jako szybki posiłek na wynos, który można podgrzać w piekarniku, mikrofalówce lub airfryerze. Doskonale smakuje również na zimno i jest u nas częstym wyborem, gdy jedziemy w dłuższą podróż samochodem, bo można zjeść je nawet za kierownicą, a są zdecydowanie lepszym wyborem, niż hot-dog ze stacji benzynowej.
Filet z kurczaka możesz pokroić w drobne kawałki lub zastąpić mięsem mielonym.
Do farszu możesz dodać również ulubione warzywa np. marchewkę, pietruszkę czy seler.
Ciasto filo możesz kupić w większych marketach typu Auchan czy Kaufland. Ja zazwyczaj kupuję je w Kauflandzie. Okazjonalnie pojawia się również w Lidlu i Biedronce, zazwyczaj gdy jest oferta kuchni greckiej.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Ciasto filo, wywodzące się z kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej, swoją nazwę zawdzięcza greckiemu słowu „phyllo,” oznaczającemu „liść.” Charakteryzuje się wyjątkowo cienkimi warstwami, które nadają potrawom lekkości i chrupkości.
Wrapy do pracy - przepis i lista składników:
510 g ciasta filo
500 g fileta z piersi kurczaka
460 g cukinii
300 g kapusty pekińskiej
290 g passaty pomidorowej
80 g sera
45 g sosu sojowego
40 g sosu teriyaki
5 ml oliwy z oliwek
przyprawy: curry, chilli, sól, pieprz
Wrapy do pracy - przepis i sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony w drobną kostkę lub zmielony filet z kurczaka.
Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj startą na tarce cukinię. Dopraw sosem sojowym i Teriyaki oraz przyprawami. Podgrzewaj do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
Dodaj poszatkowaną kapustę pekińską, a kiedy zmniejszy swoją objętość, dodaj passatę pomidorową.
Arkusze ciasta filo składaj na pół, a następnie wykładaj na nie farsz. Dodaj starty ser i zawijaj na kształt sajgonek.
Gotowe wrapy wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych przepisów na wynos, sprawdź również te przepisy:
Szukam ciasta filo na Allegro i najtańsze są za 12,50 za opakowanie 300 gr. Czy to jest mniej więcej to czego powinnam szukac do tych tortilli?
Pytam bo piszę to w okresie szału na czekoladę Dubajską i co druga pozycja to nadzienie filo do tej czekolady.
Tak, to jest to, czego użyłam do ciasta – czasem jest w Biedronce. W Kauflandzie w stałej ofercie mają w sprzedaży 🙂
Szukam ciasta filo na Allegro i najtańsze są za 12,50 za opakowanie 300 gr. Czy to jest mniej więcej to czego powinnam szukac do tych tortilli?
Pytam bo piszę to w okresie szału na czekoladę Dubajską i co druga pozycja to nadzienie filo do tej czekolady.
Tak, to jest to, czego użyłam do ciasta – czasem jest w Biedronce. W Kauflandzie w stałej ofercie mają w sprzedaży 🙂