Choć naleśniki jadali już starożytni Grecy i Rzymianie, to dla mnie będą one zawsze klasykiem naszej polskiej kuchni. Uwielbiałam, gdy mama przygotowywała je w dzieciństwie! Wtedy jadaliśmy je głównie z dżemem, ale dziś jest tyle różnych dodatków, które można do nich dodać, że z pewnością, nie trzeba się w tym zakresie ograniczać.
Czy naleśniki są wysokokaloryczne? Nie powiedziałabym. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzisz i z czym je podasz. Aby posiłek bazujący na tych plackach był zdrowy i pełnowartościowy, wystarczy postawić na wysokobiałkowe naleśniki. Zatem jak zrobić proteinowe naleśniki? Przyjęłabym, że są dwa sposoby. Można albo zadbać o zawartość tego makroskładnika w składzie ciasta albo wybierając odpowiednie dodatki.
Jaki jest przepis na wysokobiałkowe naleśniki?
Naleśniki proteinowe low fodmap
Naleśniki proteinowe low fodmap - lista składników:
5 jajek rozmiar M
200 g jogurtu naturalnego bez laktozy
40 g waniliowego proszku budyniowego
szczypta soli
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 Z 6 SZTUK:
103
KCAL
7,3 g
WĘGLOWODANY
5,1 g
TŁUSZCZE
10,9 g
BIAŁKO
Naleśniki proteinowe low fodmap - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni o średniej mocy.
Wysokobiałkowe naleśniki
(z odżywką białkową)
Wysokobiałkowe naleśniki (z odżywką białkową)
- lista składników:
200 g serka wiejskiego
4 duże jajka (rozmiar L)
80 g waniliowego proszku budyniowego
20 g odżywki białkowej (użyłam waniliowej)
szczypta soli
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 Z 6 SZTUK:
145
KCAL
12,8 g
WĘGLOWODANY
5,5 g
TŁUSZCZE
10,9 g
BIAŁKO
Wysokobiałkowe naleśniki (z odżywką białkową) - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, na palniku ustawionym na średnią moc.
Bezglutenowe wysokobiałkowe naleśniki na słodko
Bezglutenowe wysokobiałkowe naleśniki na słodko - lista składników:
110 g dojrzałego banana
120 ml mleczka kokosowego
40 g odżywki białkowej (użyłam waniliowej)
4 jajka (rozmiar M)
100 ml napoju migdałowego (użyłam tego z Lidla)
40 g waniliowego proszku budyniowego
szczypta soli
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 Z 6 SZTUK:
153
KCAL
11 g
WĘGLOWODANY
7,7 g
TŁUSZCZE
9,9 g
BIAŁKO
Bezglutenowe wysokobiałkowe naleśniki na słodko - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i mażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, na palniku ustawionym na średnią moc.
Bezglutenowe zielone naleśniki
Bezglutenowe zielone naleśniki - lista składników:
Jeśli ciasto naleśnikowe po kilku minutach zgęstnieje, możesz dolać do niego nieco wody. Dobrze sprawdza się też niewielki dodatek wody gazowanej, bo naleśniki są dzięki niej bardziej puszyste.
W każdym przepisie przedstawionym w tym wpisie wykorzystałam proszek budyniowy bez dodatku cukru.
Do przygotowania naleśników, w których wykorzystuję odżywkę białkową, możesz posłużyć się klasyczną odżywką serwatkową lub jej wegańskim odpowiednikiem. Jeśli chodzi o odżywkę serwatkową to najłatwiej dostępna jest odżywka z Mlekovity, którą kupuję w Biedronce. Jej zaletą jest niska cena i dobra rozpuszczalność.
Jeśli jesteś na diecie low fodmap, zwracaj szczególną uwagę, na składniki, które wybierasz. Budyń powinien być waniliowy, bez innych dodatków. Podobnie sytuacja wygląda z jogurtem naturalnym.
W przypadku gdy borykasz się z silną nietolerancją glutenu, wybieraj certyfikowane produkty bezglutenowe, aby uniknąć zanieczyszczenia tym składnikiem.
Smażąc bezglutenowe zielone naleśniki zwróć szczególną uwagę na to, aby ciasto było jak najcieńsze. Jeśli będzie zbyt grube, placki się rozpadną.
Jaki dodatek do naleśników jest bogaty w białko?
Moje 2 sprawdzone dodatki wysokobiałkowe do naleśników to masa twarogowa i kurczak z warzywami. Możesz je wybrać w zależności od tego, czy masz ochotę na posiłek na słodko, czy na słono. Obie możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Do masy z kurczakiem możesz dodać więcej warzyw, dobrze sprawdzi się również mozzarella, która dodatkowo wzbogaci smak farszu. Do opcji na słodko dodaj smakowy jogurt lub ricottę, jeśli chcesz zmodyfikować jej smak.
W przypadku naleśników na słodko polecam dołożyć również inne dodatki, które sprawią, że całe danie będzie jeszcze lepsze. U mnie są to zazwyczaj pasty orzechowe i orzechowo-daktylowe, świeże owoce oraz siekane pistacje i orzechy. Dostarczają one zdrowych tłuszczów i sprawiają, że gotowy posiłek wygląda bardziej apetycznie. Często sięgam również po domowe dżemy, które robię co roku latem. Do wysokobiałkowych naleśników najlepiej sprawdza się dżem truskawkowy i dżem borówkowy.
Oba twarogi umieszczamy w misce. Wlewamy skyr oraz dodajemy słodzik. Rozgniatamy wszystko widelcem, do uzyskania gładkiej masy. Farszem wypełniamy ulubione naleśniki.
Kurczak z warzywami:
Składniki:
500 g mięsa z ud kurczaka bez kości i bez skóry
200 g pieczarek
300 g cukinii
200 g marchewki
sól, pieprz, curry, słodka papryka
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 Z 8 PORCJI:
99
KCAL
4 g
WĘGLOWODANY
3,9 g
TŁUSZCZE
12,8 g
BIAŁKO
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka kroimy na paseczki i doprawiamy. Pieczemy w airfryerze w 180 stopniach przez 15 minut lub smażymy na patelni. Pieczarki, cukinię i marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy warzywa w woku lub w garnku, a następnie zalewamy je niewielką ilością wody. Dusimy do miękkości warzyw oraz momentu, gdy woda całkiem odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką.
Kurczak z warzywami najlepiej pasuje do zielonych, bezglutenowych naleśników. Sprawdzi się też do wysokobiałkowych naleśników z odżywką białkową oraz naleśników low fodmap. Jeśli chcesz je podać na słono, wystarczy, że zamiast odżywki waniliowej, dodasz naturalną, a waniliowy proszek budyniowy zamienisz na skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Jestem przekonana, że propozycje, które dla Ciebie przygotowałam, posmakują Tobie i Twojej rodzinie. Przygotowując taki posiłek, zwróć uwagę, ile białka ma jeden naleśnik. Możesz tę ilość modyfikować za pomocą wybranych przez siebie dodatków. Teraz już wiesz, jak się robi naleśniki proteinowe 🙂 Gotowe smakują świetnie na ciepło i na zimno. Możesz je również zamrozić i wykorzystać jako awaryjny posiłek w kolejnych dniach. Jeśli po rozmrożeniu podgrzejesz je lekko w airfryerze staną się przyjemnie chrupiące. Jeśli wolisz miękką konsystencję, tutaj lepszą opcją będzie mikrofalówka.
CIEKAWOSTKA
Kiedyś zastanawiałam się nad tym, czy można zrobić naleśniki na samych białkach?
Spróbowałam i nie polecam tego rozwiązania.
Ciasto jest wtedy mniej elastyczne i mniej smaczne.
Zdecydowanie lepiej dodać do niego całe jajka.
Przygotowane w taki sposób naleśniki wysokobiałkowe smakują doskonale i z powodzeniem uzupełnią Twoją dietę.
Możesz jeść je codziennie w innym wydaniu, zmieniając tylko dodatki.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych propozycji na słodkie placki, sprawdź również te przepisy: