Indyk ze szpinakiem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, smaczny i zdrowy obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Robi się go w kilka chwil, a smak z pewnością Cię zachwyci!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

filet z indyka ze szpinakiem na obiad
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

40 minut

Porcje: 4

Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje mięsa w sosie. Jeśli chcesz uzyskać inną ilość porcji, zachęcam do przeliczenia proporcji. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

227

KCAL

5 g

WĘGLOWODANY

9 g

TŁUSZCZE

32 g

BIAŁKO

Indyk ze szpinakiem - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jeśli pokroisz filet na większe kawałki, będzie on wymagał dłuższej obróbki termicznej, natomiast im mniejsze będą kawałki mięsa, tym krócej będziesz przyrządzać to danie.
  • Filet z indyka możesz zastąpić  filetem z kurczaka.
  • Do przygotowania tej potrawy możesz zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku.
  • Jeśli nie lubisz suszonych pomidorów, możesz je pominąć. Do tego dania będą pasować też inne warzywa, więc śmiało, eksperymentuj z tym, co masz w lodówce.
  • Zamiast jogurtu greckiego możesz użyć również śmietany 10 lub 12%. Korzystając z jogurtu, uzyskasz jednak bardziej kremowy smak.
  • Olej rzepakowy możesz zastąpić oliwą z oliwek lub olejem od suszonych pomidorów.
  • Indyk ze szpinakiem świetnie komponuje się z kopytkami, kluskami, makaronem, czy ryżem. Możesz go potraktować również jako półprodukt i wykorzystać jako bazę do tortilli czy w towarzystwie pieczywa.
Indyk ze szpinakiem w sosie na patelni

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Czy wiesz, że szpinak jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina K, witamina C, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas ibłonnik?

Indyk ze szpinakiem - przepis i lista składników:

  • 500 g fileta z indyka
  • 200 g szpinaku
  • 135 g jogurtu greckiego
  • 35 g suszonych pomidorów
  • 5 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu
Filet z indyka ze szpinakiem i z kopytkami

Indyk ze szpinakiem - przepis i sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie już złociste, dodajemy szpinak. Dusimy przez chwilę pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość.
  2. Dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy całość do miękkości szpinaku, po czym wyłączamy palnik.
  3. W jogurcie greckim mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy go do gorącego mięsa z warzywami.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Bon apetit!

Protip

Przygotuj większą porcję potrawy, aby wykorzystać ją później do innych posiłków.

filet z indyka ze szpinakiem na obiad

Jeśli szukasz innych propozycji dań na słono, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.