Leczo do słoików na zimę

Jeśli chcesz zimą mieć pod ręką szybki, tani i domowy obiad – przygotuj już teraz warzywne leczo do słoików! Idealne jako baza do dań przez cały sezon.

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słono:

Leczo na zimę
CZAS PRZYGOTOWANIA 

30 minut

CZAS CAŁKOWITY

120 minut

Ilość: 4940 g

Z podanych proporcji uzyskasz około 5 kg produktu. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą ilość sosu z cukinii skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 GRAMACH:

33

KCAL

3,8 g

WĘGLOWODANY

4,3 g

TŁUSZCZE

0,8 g

BIAŁKO

Obejrzyj video

Leczo do słoików na zimę - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać:

  • Najlepiej wybierać średniej wielkości cukinie z gładką, twardą skórką. Takie są najsmaczniejsze i mają lepszą strukturę po ugotowaniu. Unikaj egzemplarzy z miękkimi miejscami lub przebarwieniami.

  • Im młodsza cukinia, tym mniej gniazd nasiennych i wody. Jeśli trafisz na bardzo dużą sztukę, też się nada — po prostu usuń część z pestkami, żeby leczo nie było rozwodnione.

  • Papryki bierz jędrne i błyszczące, bez wgnieceń. Mieszanka czerwonej, żółtej i zielonej daje w mojej ocenie najlepszy balans smaku i koloru.

  • Słoiki dokładnie wyparz przed napełnieniem gorącym leczo i zakręceniem. To podstawa dobrej trwałości.

  • Całość doprawiłam klasycznie – solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną chili. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz sięgnąć po paprykę wędzoną albo dodać trochę czosnku – świeżego lub granulowanego. Warto próbować sos jeszcze na etapie gotowania i dopasować przyprawy do własnych upodobań.

  • Leczo do słoików na zimę to jeden z moich ulubionych sposobów na zamknięcie lata w słoiku. Świetnie sprawdza się jako szybki obiad – wystarczy podgrzać i podać z ryżem, makaronem albo kaszą. Warto oczywiście dodać do niego źródło białka np. pierś z kurczaka, tofu lub mozzarellę light.

  • Leczo można też wykorzystać jako bazę do zapiekanek lub dodać jajko i stworzyć ekspresowe, sycące danie.

Leczo do słoików na zimę

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Choć cukinia jest popularnym składnikiem leczo, w tradycyjnej kuchni węgierskiej jej dodatek uznawany był za „wariację miejską” – na wsi uważano, że rozcieńcza smak i psuje proporcje papryki.

Leczo do słoików na zimę - przepis i lista składników:

  • 1500 g cukinii
  • 850 g czerwonej papryki
  • 130 g zielonej papryki
  • 650 g żółtej papryki
  • 1400 g passaty
  • 50 g soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 ml oliwy z oliwek
Słoiki z leczo na zimę

Leczo do słoików na zimę - przepis i sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Cukinię kroimy ją w półplasterki lub kostkę, usuwając gniazda nasienne, jeśli jest bardzo duża.

  2. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w paski lub kostkę.

  3. Całość przekładamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.

  4. Dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy przez kolejne 10 minut, aż leczo zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku.

  5. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki układamy na blaszce, w taki sposób, aby się nie stykały.

  6. Wstawiamy blaszkę do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy słoiki przez 20 minut od momentu osiągnięcia temperatury.

  7. Po zakończeniu pasteryzacji wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia.

Bon apetit!

Leczo do słoików na zimę

Jeśli szukasz pomysłów na przetwory na słono, to sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.