Fit tarta z malinami

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto, które nie będzie bombą kaloryczną, ale dostarczy Ci eksplozji smaków, to musisz spróbować tej obłędnej tarty z malinami!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słodkie posiłki:

tarta z malinami i kremem z ricotty
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

50 minut

Porcje: 8

Z podanych proporcji uzyskasz 8 porcji ciasta. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

239

KCAL

31,6 g

WĘGLOWODANY

9 g

TŁUSZCZE

8,5 g

BIAŁKO

Fit tarta z malinami - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Piekłam tartę w foremce o średnicy 22 cm. Jeśli nie dysponujesz taką foremką do tarty, możesz przeliczyć składniki korzystając z kalkulatora podlinkowanego wyżej. Ja korzystam z silikonowej foremki do tarty i polecam takie rozwiązanie.
  • Możesz użyć świeżych malin lub mrożonych. Ja użyłam tym razem mrożonych i ciasto wyszło tak samo pyszne, jak przy użyciu świeżych owoców.
  • Jeśli masz ochotę na coś innego, możesz z powodzeniem użyć innych owoców. Tarta będzie świetnie smakować również z borówkami czy truskawkami.
  • Ricottę kupuję zazwyczaj w Biedronce. Pojawia się tam, kiedy sklep oferuje produkty włoskie. Czasem można ją też dostać w Lidlu i w innych większych marketach jak Kaufland, Auchan czy Carrefour.
  • Jeśli nie masz proszku budyniowego, możesz z powodzeniem użyć skrobii ziemniaczanej i odrobiny aromatu waniliowego.
  • Tarta smakuje jeszcze lepiej, kiedy jogurt grecki zastąpimy masłem, jednak jest to wersja zdecydowanie bardziej kaloryczna.
  • Po przygotowaniu ciasto przechowujemy w lodówce.
tarta z kremem, maliny

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Ricotta jest jednym z lepszych wyborów wśród serów ze względu na niską zawartość tłuszczu i kremowy smak. Maliny są za to doskonałym źródłem antyoksydantów, witaminy C i błonnika.

Fit tarta z malinami- przepis i lista składników:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 25 g miękkiego masła
  • 50 g erytrytolu

Krem:

  • 250 ml mleka 2%
  • 250 g ricotty
  • 50 g erytrytolu
  • 2 żółtka
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Wierzch:

  • 100 g malin
tarta z malinami

Fit tarta z malinami- przepis i sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciastem wypełniamy foremkę, uzupełniając również jej boki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Aby ciasto nie wyrosło, można wsypać do niego fasolę typu jaś.
  2. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. W tym celu gotujemy budyń z erytrytolem. Studzimy mieszając, aby nie powstał kożuch lub przykrywając folią w kontakcie z budyniem. Kiedy budyń lekko przestygnie, miksujemy go z żółtkami i ricottą.
  3. Krem wykładami na ciasto i posypujemy malinami.

Bon apetit!

tarta z malinami i kremem z ricotty

Jeśli szukasz innych propozycji na słodkości sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.