Beziki bez cukru

Szukasz pomysłu na zdrową, słodką przekąskę? Wypróbuj ten przepis na beziki bez cukru, które stanowią fantastyczny dodatek do potraw na słodko!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słodko:

beziki bez cukru
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

80 minut

Z podanych proporcji uzyskasz spory zapas bezików. Jeśli chcesz zrobić ich mniej lub więcej, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W CAŁOŚCI:

24

KCAL

120g

WĘGLOWODANY

0 g

TŁUSZCZE

6 g

BIAŁKO

Beziki bez cukru - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać

  • Wybieraj świeże jajka z wolnego wybiegu, które zapewnią lepszy smak i konsystencję bezików. Świeże jajka mają bardziej zwarte białka, co pozwala na uzyskanie lepszej piany.
  • Białka jajek powinny zostać schłodzone przed ubijaniem, co ułatwi uzyskanie sztywnej piany.
  • Do przygotowania bezików trzeba koniecznie użyć białek ze świeżych jaj. Nie sprawdzą się tutaj pasteryzowane białka – próbowałam tej opcji i niestety nie wyszło.
  • Jeśli nie masz erytrytolu, możesz spróbować z ksylitolem lub stewią, pamiętając przy tym, że zmienia to właściwości wypieku i może wpłynąć na jego smak.
  • Erytrytol musi zostać zmielony przed połączeniem z białkiem. W innym razie powstaną grudki które uniemożliwią poprawne wykonanie przepisu.
  • Erytrytol jest często dostępny w sklepach internetowych specjalizujących się w zdrowej żywności. Kupowanie w większych ilościach może być bardziej ekonomiczny.
  • Możesz dodać barwnika spożywczego, aby uzyskać różnokolorowe beziki.
  • Pamiętaj o przygotowaniu worka cukierniczego do formowania bezików, aby nadać im ładny kształt i równą wielkość. Worek cukierniczy jest niezwykle pomocny przy tworzeniu idealnie uformowanych bezików, co sprawia, że prezentują się one estetycznie na talerzu.
  • Aby ułatwić sobie pracę, użyj tylki z odpowiednim kształtem, na przykład gwiazdkowej lub okrągłej. Finalny kształt Twoich bezików będzie zależny od tego, jaką tylkę wybierzesz.
  • Beziki na erytrytolu mają charakterystyczny, beżowy kolor i jest to normalne. Różnią się one tym od klasycznych bez z cukrem.
  • Beziki bez cukru z powodzeniem wykorzystasz do dekoracji swoich deserów. Świetnie komponują się również z owsiankami czy omletami.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Beziki, znane również jako meringue, mają swoje korzenie w szwajcarskiej, włoskiej i francuskiej kuchni.

Beziki bez cukru - przepis i lista składników:

  • 60 g białek jaj
  • 120 g erytrytolu zblendowanego na puder

Beziki bez cukru - przepis i sposób przygotowania:

  1. Ubij schłodzone białka na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj puder z erytrytolu do ubitych białek, po jednej łyżce, cały czas miksując, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  3. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i uformuj beziki na papierze do pieczenia.
  4. Piecz beziki w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 1 godzinę.
  5. Po upieczeniu, pozostaw je w piekarniku przy uchylonych drzwiach, aby całkowicie wystygły i stały się chrupiące.
  6. Serwuj jako dodatek do swoich ulubionych deserów lub jako przekąskę.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.