Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje. Jeśli chcesz zrobić większą ilość kurczaka np. na imprezę, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI KURCZAKA:
250
KCAL
20,1 g
WĘGLOWODANY
2,5 g
TŁUSZCZE
37,2 g
BIAŁKO
Kurczak ala popcorn - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Kurczaka kroimy w kostkę, aby przypominał po przyrządzeniu popcorn. Możesz jednak w tej samej wersji zrobić nuggetsy lub paseczki z kurczaka.
Zamian fileta z kurczaka możesz użyć również piersi indyka lub mięsa z ud kurczaka bez kości i bez skóry. W tej sytuacji nieco zmieni się jednak kaloryczność dania, choć mięso z ud jest bardziej soczyste.
Jeśli któraś z użytych przeze mnie przypraw Ci nie odpowiada, możesz ją zastąpić lub zamienić na inną, którą lubisz.
Kurczak ala popcorn najlepiej smakuje z sosem czosnkowo koperkowym, nie pomijaj więc jego przygotowania.
Podana powyżej kaloryczność dotyczy kurczaka bez sosu. W tabeli poniżej znajdziesz kaloryczność sosu.
Porcje: 4
Z podanych proporcji uzyskasz 4 porcje. Jeśli chcesz zrobić większą ilość sosu np. na imprezę, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Panko pochodzi z Japonii, gdzie zostało prawdopodobnie opracowane podczas II wojny światowej.Japońscy kucharze stosowali proces suszenia chleba elektrycznością, aby uniknąć korzystania z drożdży,które były w tamtym czasie trudno dostępne.
Kurczak ala popcorn - przepis i lista składników:
620 g fileta z kurczaka
białko z dużego jajka
100 g panierki Panko
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Sos:
135 g jogurtu greckiego
65 g majonezu Wegańskiego Go Wege
pęczek koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
Kurczak ala popcorn - przepis i sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy mieszanką przypraw. Obtaczamy przy użyciu widelca w białku jajka, a następnie w panierce panko.
Pieczemy w airfryerze przez 15 minut w 190 stopniach.
W czasie kiedy kurczak się piecze, przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany grubo świeży koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z wysoką zawartością białka, to sprawdź te przepisy: