Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji mięsa. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI
207
KCAL
8,2 g
WĘGLOWODANY
6,1 g
TŁUSZCZE
32 g
BIAŁKO
Faszerowany filet z kurczaka- przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać
Do przygotowania potrawy użyłam 3 pojedynczych piersi z kurczaka, o łącznej wadze 700 g. Możesz użyć filetów o innej wadze, jednak wówczas warto samodzielnie przeliczyć kaloryczność dania, która może się zmienić.
Jeśli nie lubisz pieczarek lub marchewki, z powodzeniem możesz zastąpić je innymi warzywami. Osobiście bardzo lubię takie połączenie i często stosuję je w kuchni. Do kurczaka pasuje jednak wiele innych smaków np. suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cukinia, cebula czy papryka.
Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju rzepakowego.
W tym przepisie użyłam tartego sera trio, który kupiłam w Biedronce. Możesz natomiast z powodzeniem użyć innego sera, gdyż jego kaloryczność nie różni się zbyt mocno od klasycznych, żółtych serów. Jeśli chcesz bardziej odchudzić to danie, możesz zastąpić ser również mozzarellą light lub serem Active Protein lub innym serem niskotłuszczowym tego typu.
Przyprawy, których użyłam, świetnie komponują się ze smakiem pieczarek i marchewki. Nie wahaj się jednak eksperymentować i odkrywać nowych smaków, używając swoich ulubionych przypraw.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Czy wiesz, że już Starożytni Rzymianie, Grecy, a nawet Egipcjanie faszerowali różne mięsa?
Faszerowany filetz kurczaka - przepis i lista składników:
700 g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
400 g pieczarek
400 g marchewki
75 g tartego sera
10 g oliwy z oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
Faszerowany filetz kurczaka - przepis i sposób przygotowania:
Marchew i pieczarki pokrój na plasterki, a następnie podsmaż na łyżce oliwy.
Filet z kurczaka natnij delikatnie przez środek, nie dojeżdżając nożem do końca.
Wymieszaj razem przyprawy. Połową z nich natrzyj mięso z każdej strony, a drugą połowę wsyp do warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną, połowę wyłóż na spód naczynia żaroodpornego, a drugą połową nafaszeruj filety z kurczaka. Do środka wsyp również nieco sera. Pozostałą jego częścią posyp mięso na wierzchu.
Piecz przez 45 minut 180 stopniach z termoobiegiem. Podawaj z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych propozycji na posiłki z wysoką zawartością białka, sprawdź również te przepisy: