Faszerowany filet z kurczaka

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie przetestuj ten fit przepis na faszerowany filet z kurczaka, który zachwyci Cię swoim smakiem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na obiady:

faszerowany kurczak z marchewką i serem
CZAS PRZYGOTOWANIA 

20 minut

CZAS CAŁKOWITY

65 minut

Porcje: 6

Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji  mięsa. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI

207

KCAL

8,2 g

WĘGLOWODANY

6,1 g

TŁUSZCZE

32 g

BIAŁKO

Faszerowany filet z kurczaka- przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Do przygotowania potrawy użyłam 3 pojedynczych piersi z kurczaka, o łącznej wadze 700 g. Możesz użyć filetów o innej wadze, jednak wówczas warto samodzielnie przeliczyć kaloryczność dania, która może się zmienić.
  • Jeśli nie lubisz pieczarek lub marchewki, z powodzeniem możesz zastąpić je innymi warzywami. Osobiście bardzo lubię takie połączenie i często stosuję je w kuchni. Do kurczaka pasuje jednak wiele innych smaków np. suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cukinia, cebula czy papryka.
  • Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju rzepakowego.
  • W tym przepisie użyłam tartego sera trio, który kupiłam w Biedronce. Możesz natomiast z powodzeniem użyć innego sera, gdyż jego kaloryczność nie różni się zbyt mocno od klasycznych, żółtych serów. Jeśli chcesz bardziej odchudzić to danie, możesz zastąpić ser również mozzarellą light lub serem Active Protein lub innym serem niskotłuszczowym tego typu.
  • Przyprawy, których użyłam, świetnie komponują się ze smakiem pieczarek i marchewki. Nie wahaj się jednak eksperymentować i odkrywać nowych smaków, używając swoich ulubionych przypraw.
faszerowane mięso z kurczaka z serem

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Czy wiesz, że już Starożytni Rzymianie, Grecy, a nawet Egipcjanie faszerowali różne mięsa?

 

Faszerowany filetz kurczaka - przepis i lista składników:

  • 700 g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
  • 400 g pieczarek
  • 400 g marchewki
  • 75 g tartego sera
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
filet z kurczaka z serem

Faszerowany filetz kurczaka - przepis i sposób przygotowania:

  1. Marchew i pieczarki pokrój na plasterki, a następnie podsmaż na łyżce oliwy.
  2. Filet z kurczaka natnij delikatnie przez środek, nie dojeżdżając nożem do końca.
  3. Wymieszaj razem przyprawy. Połową z nich natrzyj mięso z każdej strony, a drugą połowę wsyp do warzyw.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, połowę wyłóż na spód naczynia żaroodpornego, a drugą połową nafaszeruj filety z kurczaka. Do środka wsyp również nieco sera. Pozostałą jego częścią posyp mięso na wierzchu.
  5. Piecz przez 45 minut 180 stopniach z termoobiegiem. Podawaj z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych propozycji na posiłki z wysoką zawartością białka, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.