Szukasz inspiracji na nietuzinkowy posiłek z ziemniaków? W takim razie koniecznie sprawdź mój przepis na ich gniecioną wersję z piekarnika – są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne smaku!
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
267
KCAL
52,6 g
WĘGLOWODANY
3,5 g
TŁUSZCZE
8,5 g
BIAŁKO
Gniecione ziemniaki z piekarnika - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać
Wybierając ziemniaki, sięgnij po te mniejsze, które dobrze się gniotą. Najlepsze będą młode, sezonowe ziemniaki, które znajdziesz na lokalnych targowiskach. Ja zawsze wybieram sklepach te najmniejsze.
Ser Grana Padano kupisz w działach z serami w większości supermarketów. Wybieraj ser w kawałku, który możesz samodzielnie zetrzeć, aby zachować jego pełny smak i aromat. Zazwyczaj ser w kawałku jest również tańszy.
Zamiast grana padano możesz użyć innego twardego sera, jak parmezan.
Jeśli wolisz inne przyprawy, możesz z powodzeniem doprawić ziemniaki w taki sposób, jaki odpowiada Tobie i Twojej rodzinie. Pamiętaj, żeby te przepisy traktować głównie jako inspirację i nie bój się eksperymentować w kuchni. Świetnym dodatkiem będą również świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.
Wiele przypraw, takich jak zioła prowansalskie czy wędzona papryka, możesz kupić online w sklepach specjalizujących się w sprzedaży ekologicznych produktów. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i często pieniądze. Przyprawy, których używam najczęściej, zazwyczaj kupuję w większych opakowaniach, żeby nie przepłacać.
Gniecione ziemniaczki możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Są świetne do nuggetsów, różnych mięs, a moim zdaniem najlepiej komponują się z sosem czosnkowym.
Wybierz opcje
Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Ciekawostka
Ziemniaki były pierwszymi roślinami, które uprawiano w kosmosie. W 1995 roku NASA i University of Wisconsin-Madison opracowały technologię do ich uprawy w warunkach mikrograwitacji na pokładzie wahadłowca kosmicznego.
Gniecione ziemniaki z piekarnika - przepis i lista składników:
1,5 kg ziemniaków
60 g sera grana padano
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka curry
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
szczypta chilli
Gniecione ziemniaki z piekarnika - przepis i sposób przygotowania:
Małe, młode ziemniaczki dokładnie szorujemy szczoteczką.
Gotujemy ziemniaki przez 10 minut.
Przekładamy ugotowane ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy przy użyciu szklanki.
Posypujemy ziemniaki mieszanką przypraw i serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 minut.
Gniecione ziemniaczki podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosami.
Bon apetit!
Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z wykorzystaniem ziemniaków, sprawdź również te przepisy: