Gniecione ziemniaki z piekarnika

Szukasz inspiracji na nietuzinkowy posiłek z ziemniaków? W takim razie koniecznie sprawdź mój przepis na ich gniecioną wersję z piekarnika – są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne smaku!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słono:

CZAS PRZYGOTOWANIA 

15 minut

CZAS CAŁKOWITY

50 minut
Porcje: 6
Z podanych proporcji uzyskasz 6 porcji. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

267

KCAL

52,6 g

WĘGLOWODANY

3,5 g

TŁUSZCZE

8,5 g

BIAŁKO

Gniecione ziemniaki z piekarnika - przeczytaj zanim zaczniesz je przygotowywać

  • Wybierając ziemniaki, sięgnij po te mniejsze, które dobrze się gniotą. Najlepsze będą młode, sezonowe ziemniaki, które znajdziesz na lokalnych targowiskach. Ja zawsze wybieram  sklepach te najmniejsze.
  • Ser Grana Padano kupisz w działach z serami w większości supermarketów. Wybieraj ser w kawałku, który możesz samodzielnie zetrzeć, aby zachować jego pełny smak i aromat. Zazwyczaj ser w kawałku jest również tańszy.
  • Zamiast grana padano możesz użyć innego twardego sera, jak parmezan.
  • Jeśli  wolisz inne przyprawy, możesz z powodzeniem doprawić ziemniaki w taki sposób, jaki odpowiada Tobie i Twojej rodzinie. Pamiętaj, żeby te przepisy traktować głównie jako inspirację i nie bój się eksperymentować w kuchni. Świetnym dodatkiem będą również świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.
  • Wiele przypraw, takich jak zioła prowansalskie czy wędzona papryka, możesz kupić online w sklepach specjalizujących się w sprzedaży ekologicznych produktów. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i często pieniądze. Przyprawy, których używam najczęściej, zazwyczaj kupuję w większych opakowaniach, żeby nie przepłacać.
  • Gniecione ziemniaczki możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Są świetne do nuggetsów, różnych mięs, a moim zdaniem najlepiej komponują się z sosem czosnkowym.
gniecione ziemniaki z parmezanem

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Ziemniaki były pierwszymi roślinami, które uprawiano w kosmosie. W 1995 roku NASA i University of Wisconsin-Madison opracowały technologię do ich uprawy w warunkach mikrograwitacji na pokładzie wahadłowca kosmicznego.

 
 

 

Gniecione ziemniaki z piekarnika - przepis i lista składników:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 60 g sera grana padano
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta chilli

Gniecione ziemniaki z piekarnika - przepis i sposób przygotowania:

  1. Małe, młode ziemniaczki dokładnie szorujemy szczoteczką.
  2. Gotujemy ziemniaki przez 10 minut.
  3. Przekładamy ugotowane ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy przy użyciu szklanki.
  5. Posypujemy ziemniaki mieszanką przypraw i serem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 minut.
  7. Gniecione ziemniaczki podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosami.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z wykorzystaniem ziemniaków, sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.