Fit ciasteczka – amarantuski

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe ciasteczka, wykonane z naturalnych składników, które jednocześnie zaskoczą Cię bajecznym smakiem, to musisz spróbować tych ciasteczek z amarantusem!

Picture of Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słodkie posiłki:

ciasteczka amarantuski fit wersja
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

25 minut

Porcje: 15

Z podanych proporcji uzyskasz 15 ciasteczek. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W CIASTECZKU:

105

KCAL

8,9 g

WĘGLOWODANY

6,8 g

TŁUSZCZE

2,7 g

BIAŁKO

Przepis na fit ciasteczka - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Daktyle polecam blendować przy użyciu końcówki do blendera ręcznego. Najlepiej dodać razem z nimi banana i jajko, aby blender miał łatwiej.
  • Ekspandowanego amarantusa nie widziałam nigdzie w stacjonarnym sklepie. Sama zamawiałam go na Allegro.
  • Możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów: pistacji, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, nerkowców czy orzechów pekan.
  • Ciasteczka możesz z powodzeniem przechowywać przez kilka dni. Najlepiej smakują jednak na świeżo, kiedy są jeszcze chrupiące. Przechowywane w zamkniętym pojemniku miękną.
Pyszne zdrowe ciasteczka

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Amarantus jest naturalnie bezglutenowy, co czyni go doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię lub dla tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu w swojej diecie.

 

Fit ciasteczka amarantuski - przepis i lista składników:

  • 80 g daktyli
  • 100 g orzechów
  • 1 jajko
  • 60 g banana
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g amarantusa ekspandowanego
ciasteczko w dłoni

Fit ciasteczka amarantuski - przepis i sposób przygotowania:

  1. Daktyle, banana oraz jajko blendujemy na gładką masę.
  2. Orzechy drobno siekamy lub wrzucamy do blendera. W tej wersji ciastek użyłam mieszanki pistacji, orzechów laskowych, włoskich oraz migdałów.
  3. W sporej misce umieszczamy pastę ze zblendowanych składników, rozdrobnione orzechy, wiórki kokosowe oraz amarantus.
  4. Zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 15 równych porcji. Z ciasta formujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut.

Bon apetit!

Przepołowione ciasteczko

Jeśli szukasz innych propozycji na słodkości sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon
        Produkty, które mogą Ci się spodobać:
        Produkty, które mogą Ci się spodobać:

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.