Fit ciasteczka – amarantuski

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe ciasteczka, wykonane z naturalnych składników, które jednocześnie zaskoczą Cię bajecznym smakiem, to musisz spróbować tych ciasteczek z amarantusem!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słodkie posiłki:

ciasteczka amarantuski fit wersja
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

25 minut

Porcje: 15

Z podanych proporcji uzyskasz 15 ciasteczek. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejsza porcję, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W CIASTECZKU:

105

KCAL

8,9 g

WĘGLOWODANY

6,8 g

TŁUSZCZE

2,7 g

BIAŁKO

Przepis na fit ciasteczka - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Daktyle polecam blindować przy użyciu końcówki do blendera ręcznego. Najlepiej dodać razem z nimi banana i jajko, aby blender miał łatwiej.
  • Ekspandowanego amarantusa nie widziałam nigdzie w stacjonarnym sklepie. Sama zamawiałam go na Allegro.
  • Możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów: pistacji, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, nerkowców czy orzechów pekan.
  • Ciasteczka możesz z powodzeniem przechowywać przez kilka dni. Najlepiej smakują jednak na świeżo, kiedy są jeszcze chrupiące. Przechowywane w zamkniętym pojemniku miękną.

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Amarantus jest naturalnie bezglutenowy, co czyni go doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię lub dla tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu w swojej diecie.

Fit ciasteczka amarantuski - przepis i lista składników:

  • 80 g daktyli
  • 100 g orzechów
  • 1 jajko
  • 60 g banana
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g amarantusa ekspandowanego

Fit ciasteczka amarantuski - przepis i sposób przygotowania:

  1. Daktyle, banana oraz jajko blendujemy na gładką masę.
  2. Orzechy drobno siekamy lub wrzucamy do blendera. W tej wersji ciastek użyłam mieszanki pistacji, orzechów laskowych, włoskich oraz migdałów.
  3. W sporej misce umieszczamy pastę ze zblendowanych składników, rozdrobnione orzechy, wiórki kokosowe oraz amarantus.
  4. Zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 15 równych porcji. Z ciasta formujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut.

Bon apetit!

Jeśli szukasz innych propozycji na słodkości sprawdź również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.