Zupa cebulowa – przepis

Odkryj sekret wyjątkowego smaku, który zachwyci Twoich gości! Ten przepis na zupę to prawdziwa kulinarna rewolucja, idealna na wyjątkowe okazje!

Marta Dawidczyk
Marta Dawidczyk

UDOSTĘPNIJ

Zobacz również inne moje przepisy na słone posiłki:

zupa krem z cebuli, marchewka, parmezan, grzanka
CZAS PRZYGOTOWANIA 

10 minut

CZAS CAŁKOWITY

30 minut

Porcje: 2

Z podanych proporcji uzyskasz 2 porcje zupy. Jeśli chcesz zrobić większą lub mniejszą objętość potrawy, skorzystaj z mojego przelicznika foremek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:

249

KCAL

29,3 g

WĘGLOWODANY

9,7 g

TŁUSZCZE

7,8 g

BIAŁKO

Zupa cebulowa - przeczytaj zanim zaczniesz przygotowywać

  • Jako bulionu do zupy użyłam zwykłego rosołu z kury. Możesz więc z powodzeniem wykorzystać bulion, jaki zostanie Ci z niedzielnego obiadu. Jeśli nie masz rosołu, możesz sięgnąć po bulionetkę z dobrym składem lub domową kostkę rosołową.
  • W tym przepisie wykorzystałam zwykłą, żółtą cebulę, która sprawdziła się doskonale. Ten przepis jest naprawdę budżetowy i banalnie prosty w wykonaniu.
  • Gramatura warzyw dotyczy gotowych produktów po obraniu.
  • Jeśli nie lubisz winnego aromatu, możesz pominąć wino w przepisie. Moim zdaniem dodaje ono jednak niepowtarzalnego aromatu, który świetnie podkręca smak tego dania.
  • Zamiast sera grana padano możesz użyć również innego twardego sera np. parmezanu.
  • Tę zupę krem możesz wykorzystać również jako sos do mięsa lub makaronu.
zupa krem z cebuli, grzanka, parmezan, marchewka

Jeśli szukasz innych przepisów na fit pyszności

Ciekawostka

Składniki znajdujące się w cebuli, takie jak kwercetyna i inne flawonoidy, mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomagać w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia krwi. Regularne spożywanie cebuli może przyczynić się do poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego.

Zupa cebulowa - przepis i lista składników:

  • 1 litr bulionu
  • 450 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 10 g masła
  • 10 g twardego sera Grana Padano
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki tymianku
zupa cebulowa przepis z serem i grzankami

Zupa cebulowa - przepis i sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, lekko podlewamy wodą i dusimy aż warzywa zmiękną.
  2. Wlewamy wino, dodajemy tymianek, a następnie podgrzewamy, aż alkohol odparuje.
  3. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Całość blendujemy na krem.
  4. Podajemy posypaną świeżo startym serem i pietruszką. Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki, choć możesz ją podać również z drobnym makaronem orzo, groszkiem ptysiowym lub solo.

Bon apetit!

zupa cebulowa przepis z marchewką

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy, sprawdź również ten przepis:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dołącz do mojego newslettera 😀!


Zapisz się do subskrypcji i zgarnij darmowy e-book oraz kod rabatowy na kolejne zakupy 🛒!

Zapisując się, akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Możesz zrezygnować w każdej chwili, klikając link w stopce e-maila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty.. Lepiej coś dodaj, zanim ktoś się krzywo na Ciebie spojrzy 😉Przejdź do sklepu
      Zastosuj kupon

        Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.